Egyre több hitelt vesznek fel a magyarok

Tavaly novemberben csak a tranzakciókat figyelembe véve mind a háztartások, mind a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, betéteik állománya pedig tovább csökkent – írta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján az Economx.

Az RTL szerint a hitelcél szerinti megoszlásban a hó végi állomány legnagyobb részét, 51,8 százalékot a lakáshitelek tettek ki, ezt követte a sorban az áruhitel 22,7 százalékkal, majd a személyi kölcsön 14 százalékos aránnyal. 

Havi tranzakciók tekintetében összesítve 44,8 milliárd forintos növekedés volt 2023 novemberében. A lakáskölcsönök, áruhitelek és személyi kölcsönök emelkedtek, míg a folyószámla-, a gépjármű-, és a szabad felhasználású jelzáloghitelek tranzakciói összesítve negatívak voltak, így csökkentették a teljes értéket. Tavaly novemberben a forinthitelek állománya 31,9 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleké 1,5 milliárd forinttal csökkent. 

A lap szerint az igazi növekedés azonban majd a decemberi adatokban mutatkozhat, a korábbi évek statisztikái alapján karácsony környékén többen folyamodnak hitelhez, mint az év többi időszakában. Ez az adat azonban csak a jövő hónapban lesz elérhető.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !