DK: szó nem lesz 32-33 százalékos pedagógusbéremelésről

Ha Magyarországon is bevezetik az európai minimálbért, akkor annak minimumát a mediánbér hatvan, illetve a bruttó átlagbér ötven százalékához kell igazítani, és mindig a magasabb összeget kell figyelembe venni - ismertette a Demokratikus Koalíció javaslatát az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke Budapesten, sajtótájékoztatón.

Molnár Csaba az árnyékkormányinfó elnevezésű eseményen indítványozta, hogy egy országos minimálbér-megállapodás vagy kollektív szerződés csak felfelé térhessen el az így kiszámolt minimálbértől.

A tanárbérek emelése kapcsán az EP-képviselő úgy fogalmazott, hogy Magyarországon "a pedagógusbéremeléssel történő trükközésnek és félrevezető kommunikációnak most már évtizedes gyakorlata van". "Szó nem lesz 32-33 százalékos béremelésről", a DK és az ezzel foglalkozó szakmai szervezetek szerint a mestertanárok és a kutatótanárok bére a tavalyi éves inflációnál is alacsonyabb mértékben nő - mondta.

Szorgalmazta, hogy azonnal helyezzék vissza az állásukba a jogtalanul elbocsátott pedagógusokat. Azt is javasolta, hogy a pedagógusok előmeneteli rendszere szerint besoroltak garantált illetményét emeljék ötven százalékkal. Hangsúlyozta, hogy a DK a pedagógus munkakörben dolgozók neveléssel, oktatással eltöltött munkaidejét heti 22 órában, a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek beosztását pedig heti 35 órában maximálná. A DK visszaállítaná az iskolák önálló gazdálkodási státuszát és azonnal hatályon kívül helyezné azt a sztrájktörvényt, ami "lehetetlenné teszi a pedagógussztrájkokat" - tette hozzá Molnár Csaba.

Azt is indítványozta, hogy a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottakat, például a rendszergazdákat, a dajkákat, a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseket, a könyvtárosokat, valamint az iskolapedagógusokat is vegyék be az általános béremelési rendszerbe.

Molnár Csaba szerint az erőltetett iparosítás és a kiszolgáltatottságot növelő "esztelen keleti tőkebevonzás helyett" a magas hozzáadott értéket teremtő, versenyképes ágazatokat kellene fejleszteni a magyar gazdaságban. Emellett teljes egészében meg kell szüntetni az orosz energiafüggőséget, és dinamikusan kell bővíteni a megújuló energiaforrások felhasználását - szögezte le. Sürgette az alapvető élelmiszerek áfaterhének csökkentését, a családi pótlék növelését, a nyugdíjak svájci indexálásának visszaállítását és az oktatási rendszer újjáépítését is.

Kérdésre válaszolva az ügyvezető alelnök kijelentette, Magyarországnak, Európának és a NATO-nak is elemi érdeke, hogy Svédországot azonnal felvegyék a NATO-ba.

Egy másik felvetésre Molnár Csaba hangsúlyozta, a DK továbbra is azt javasolja, hogy a jelenlegi fővárosi koalíciót alkotó ellenzéki pártok egy közös budapesti listán induljanak az önkormányzati választáson.

Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője reagált arra, hogy hétfőn egy fiatal férfi megzavarta a Demokratikus Koalíció fővárosi rendezvényét, amelyen Dobrev Klára EP-képviselő is jelen volt. Közölte: "a fiatalember saját maga azt állította, azt mondta ott a helyszínen, hogy Márki-Zay Péter pártjának ifjúsági tagozata nevében beszélt", a DK azonban nem tartja jónak, ha egy párt vagy annak egy szervezete egy másik párt rendezvényére rendzavarókat küld.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !