A dohányzás évente több mint 8 millió ember halálát okozza, köztük mintegy 1,3 millió nemdohányzóét

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a dohányzó felnőttek száma a világon. Amíg az ezredfordulón még minden harmadik felnőtt dohányzott, addig 2022-ben már csak minden ötödik – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO közzétette friss jelentését, melyben a dohányzás elterjedtségének tendenciáit vizsgálják 2000-től 2030-ig, írja az MTI. Az adatok azt mutatják, hogy 150 országban sikerült csökkenteni a dohányzást. A szervezet ugyanakkor figyelmeztetett: a legtöbb országban csökken a dohányzók aránya, a dohányzással összefüggő halálesetek száma az elkövetkező években valószínűleg magas marad.

A WHO statisztikái szerint a dohányzás évente több mint 8 millió ember halálát okozza, köztük mintegy 1,3 millió nemdohányzóét, akik a passzív dohányzás áldozatai. A szervezet hozzáteszi: még ha a dohányosok száma tovább csökken is, a dohányfogyasztás 2010 és 2025 közötti 30 százalékos csökkentésére vonatkozó vállalást nem lehet teljesíteni. Ezt a célt várhatóan 56 ország országban fogják elérni, köztük Brazíliában, ahol az elmúlt bő egy évtizedben már sikerült 35 százalékkal csökkenteni a dohányzást.  

Hat országban viszont 2010 óta nőtt a dohányfogyasztás: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Indonéziában, Jordániában, Ománban és Moldovában. A jelentés szerzői szerint összességében a világ jó úton halad afelé, hogy 2010 és 2025 között negyedével csökkenjen a függők száma, a dohányipar ugyanakkor nem adja fel, és meg akarja fordítani ezt a tendenciát.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !