A Covid JN.1-es variánsa terjedhet Magyarországon

A vizsgált légúti fertőzések döntő részét a Covid okozta a legutóbbi hivatalos heti jelentés szerint. A Covid mára a légúti fertőzési szezon részévé vált, ezért a hatvan év felettieknek és a krónikus betegeknek ajánlott az emlékeztető oltás, ahogy az influenza elleni vakcina is - írta a Szabad Európa.

A járványügyi helyzet hasonló ahhoz, mint minden évben, azzal a különbséggel, hogy most már a Covid is szerepel az úgynevezett légúti fertőzések szezonjában. Egy-egy újabb Covid-variáns akár nyáron is tud kisebb hullámot okozni, de a téli felső légúti fertőzések szezonjában már biztosan számolni kell ezzel a vírussal – mondta a Szabad Európának Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem adjunktusa.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutolsó, 51. heti jelentése szerint a vizsgált légúti fertőzések döntő hányadáért a Covid volt a felelős, az influenzás esetekhez képest sokszoros volt a Covid-fertőzések száma.

Kemenesi Gábor szerint ajánlott a tesztelés, már vannak kombinált tesztek is, amelyek a Covid mellett az influenzát is kimutatják. Ez azért fontos szerinte, hogy tudjuk, mi a problémánk. Ha valaki megbetegszik, az alapvető szabályok lényegében mindkét esetben ugyanazok: lehetőleg ne menjen közösségbe, ha mégis, viseljen maszkot, súlyosabb panaszok esetén forduljon orvoshoz.

A virológus azt mondta: jelenleg a Covid JN.1-es variánsa terjedhet Magyarországon, ahogy világszerte. Az új komponensű vakcinák ez ellen is védenek, ezért a hatvan év felettieknek és a krónikus betegeknek mindenképp javasolt az emlékeztető oltás a nemzetközi ajánlások szerint.

A Covid a járvány kezdetén egy rendkívül súlyos lefolyású légúti fertőzés volt, az azóta eltelt mintegy négy év alatt végigment a bolygón, a legtöbb emberen többször is, vakcinák is vannak, az emberek hozzászoktak a vírushoz, ezért nincsenek most tömve a kórházak covidosokkal, mint az első időszakban – magyarázta.

Ugyanakkor az idősek és a krónikus betegek számára még mindig veszélyes, ahogy az influenza is, ezért nekik mindkét vakcina felvétele ajánlott – tette hozzá.

Lezárások már nem lesznek a koronavírus miatt, de a légúti szezonban visszaállhat a kórházakban a kötelező maszkviselés, ahogy már jó pár intézmény saját hatáskörben el is rendelte az elmúlt hetekben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !