Zelenszkij: ne árulják el az ukrán embereket és az Európába vetett hitüket

Ukrajna minden kötelezettségének eleget tett, meghozta az uniós csatlakozáshoz szükséges legfontosabb törvényeket - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, a brüsszeli EU-csúcson videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében.

Az Európai Tanács által közreadott beszédben az ukrán elnök kijelentette: a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntés létfontosságú, "Európa most nem lehet határozatlan".

Szavai szerint nem akarhatják a tagállami vezetők, hogy Európát megbízhatatlannak tekintsék, ugyanis Ukrajna egyértelmű ajánlásokat kapott a továbblépésre az uniós csatlakozáshoz vezető úton.

"Egy megígért döntésről beszélünk. Nem hallottam semmilyen ellenérvet arra vonatkozóan, hogy miért ne valósíthatnának meg egy, az egész Európa által elfogadott tervet" - fogalmazott.

Az egyértelmű ütemterv szerint az uniós csúcson politikai döntést kell hozni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, válaszul arra, amit Ukrajna elért - emelte ki.

"Ma egy dolgot kérek önöktől: ne árulják el az ukrán embereket és az Európába vetett hitüket" - fogalmazott.

Zelenszkij kiemelte: az ukrán EU-csatlakozásról szóló esetleges negatív döntést Putyin egész Európa ellen fogja felhasználni. Nem szabad megadni neki ezt az első és egyetlen győzelmet - húzta alá.

Európának győznie kell, a megállapodásokat tiszteletben kell tartani, és a szavaknak számítaniuk kell - tette hozzá beszédében az ukrán elnök.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy véli, Ukrajna hihetetlen erőfeszítéseket tett az uniós feltételek teljesítése érdekében.

Josep Borrell, az uniós csúcstalálkozóra érkezve azt mondta: az Ukrajnának nyújtott politikai, katonai és pénzügyi támogatás folytatása és növelése egzisztenciális kérdés.

Közölte, kérni fogja a tagállami vezetőket, hogy járuljanak hozzá Ukrajna biztonságának szavatolásához, az ugyanis az Európai Unió biztonságát is szolgálja.

Olaf Scholz német kancellár érkezésekor azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek fel kell adnia vétóját az Ukrajnával folytatott európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatban. "Fontos kijelölnünk azt az irányt, amely előreviszi a csatlakozási folyamatot" - fogalmazott a német kancellár, majd hozzátette, hogy ez vonatkozik a Moldovával és a nyugat-balkáni országokkal folytatott tárgyalásokra is.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök érkezésekor azt mondta, az Ukrajnával kapcsolatos döntéshozatal blokkolása "Magyarországnak is nagy kárt okozna. Hangsúlyozta: nem az a kérdés, hogy meg lehet-e győzni Magyarországot, hanem az, hogy mit lehet közösen tenni azért, hogy "megállapodás szülessen egy biztonságos Európa érdekében".

Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök kijelentette: ha az EU lemond Ukrajna politikai vagy pénzügyi támogatásáról, akkor feladja alapelveit.

Petteri Orpo finn miniszterelnök azt mondta, hogy az Európai Uniónak meg kell mutatnia, hogy támogatja Ukrajnát, ugyanis - mint kiemelte - akár egy pozitív döntés meghozatala, akár annak elmaradása egyértelmű üzenetet hordoz Moszkva, Kijev, Washington és Peking számára egyaránt.

"Nem fogadhatunk el semmilyen zsarolást, együtt kell döntést hoznunk" - tette hozzá a finn kormányfő.

Kaja Kallas észt miniszterelnök azt mondta, nem optimista az ukrajnai bővítést illetően. Kijelentette: Ukrajna teljesítette a tárgyalások megkezdéséhez szükséges kritériumokat. "Valamiféle megállapodásra kell jutnunk, nincs idő a halogatásra, vagy az elodázásra" - fogalmazott Kallas, aki hozzátette: rossz jelzés lenne, ha az EU nem kezdené meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Arra a kérdésre, amely szerint Magyarország vonakodik támogatni a Kijevnek javasolt 50 milliárd eurós, négyéves időszakra szóló uniós finanszírozást, Kallas azt mondta: más uniós országok megpróbálnak egyezséget kötni, de ha Magyarország kitart álláspontja mellett, a maradék 26 tagállam meg fog vizsgálni más lehetőségeket is.

Leo Varadkar ír miniszterelnök érkezésekor azt mondta: szükség van az EU-n belüli döntéshozatali folyamat reformjára. Az Ukrajnával kapcsolatban kialakult patthelyzet azt sugallja, hogy a későbbiekben érdemes lehet többségi álláspont érvényesítésére törekedni az egyhangú döntéshozatal helyett - mondta.

Ha Ukrajnát nem támogatja az Európai Unió és az Egyesült Államok, akkor Oroszország győzni fog - figyelmeztetett, majd hozzátette: a Kreml győzelmének következményei az egész világra hatással lennének. A folyamatos európai támogatás nélkül Ukrajna összeomlik, ezért az EU-nak pénzügyi csomaggal kell erősítenie Ukrajnát" - mondta Varadkar.

António Costa portugál miniszterelnök hangsúlyozta: az Európai Uniónak be kell tartania szavát a tagjelölt országokkal kapcsolatosan. A csatlakozni vágyó országok némelyike közel 20 éve vár a belépésre, jelentős reformokat hajtottak végre, egyikük még a nevét is megváltoztatta - monda Costa Észak-Macedóniára utalva. Óriási geopolitikai hiba lenne elutasítani őket és Ukrajnát - tette hozzá.

Ukrajnával kapcsolatban kiemelte: az EU vezetői elvárásokat támasztottak és ígéreteket tettek. Ezeket most nem lehet visszavonni. Az ukrán reformok európai bizottsági pozitív értékelése miatt nincs indok arra, hogy az Európai Tanács ne lépjen előre Albánia, Montenegró, Észak-Macedónia és Ukrajna csatlakozási tárgyalásaival - húzta alá a portugál kormányfő.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök reményét fejezte ki az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatban. "Remélem és imádkozom, hogy le tudjunk győzni minden ellenállást, és az Európai Tanács egyhangú, egyértelmű üzenetet küld arról, hogy Ukrajna jövője az európai családon belül van" - fogalmazott. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !