Továbbra is Irán a terrorizmus legfőbb globális támogatója

Továbbra is az iszlám köztársaság a terrorizmus első számú állami szponzora. Teherán a világ számos részén támogatja a merénylők toborzását, finanszírozását és akcióit – olvasható az amerikai külügyi tárca friss jelentésében.

A tavalyi évre vonatkozó, pénteken közzétett értékelésben rámutattak, hogy Irán pénzzel és fegyverrel segíti az Egyesült Államok által 1997-ben terrorszervezetnek nyilvánított libanoni Hezbollahot, illetve mások mellett több hasonló radikális palesztin fegyveres milíciát, például az Iszlám Dzsihádot és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért – Főparancsnokságot (PFLP-GC).

„Ezek a csoportok állnak számos, a Gázai övezetből és Ciszjordániából induló halálos támadás mögött” – írták.

Az amerikai külügyminisztérium összegzése szerint nem világos, hogy az érintett terrorszervezetek képesek-e a dél-ázsiai ország határain kívüli műveletek végrehajtására - írta a Szabad Európa.

Ennek kapcsán arról tájékoztattak, hogy az Egyesült Államok még nem határozott arról, hogy elismeri-e Afganisztán kormányaként a tálibokat vagy bármely más entitást, illetve arra emlékeztettek, hogy a tálibok menedéket nyújtottak Kabulban az al-Káida nemzetközi terrorhálózatot irányító Ajmán az-Zavahirinek, mielőtt amerikai légicsapás végzett volna vele tavaly júliusban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !