Téglát dobott a rendőrre a menekülő rabló, lelőtték

A kaliforniai El Centro rendőrsége kiadta annak az intézkedésnek a testkamerás videófelvételét, melynek során kétszer is rálőttek egy menekülő rablóra, miután az téglát dobott egy járőr irányába - írta a Zsaru Magazin.

A cikks szerint egy 30 év körüli férfi lépett a South Imperial Avenue és az Ocotillo Drive sarkán lévő italboltba, kivett a hűtőből két doboz sört, és távozott. Az üzlet alkalmazottja utánaszaladt, mire a férfi kikapott egy téglát a bolt melletti fácska ágyásának szegélyéből, és megfenyegette a nőt, ha nem hagyja békén, azt nagyon megbánja, és közben hadonászott a téglával. Az eladó visszakozott, de rögtön hívta a rendőrséget, és perceken belül két járőrautó is a helyszínre ért.

A rendőrök hamar kiszúrták az Ocotillo Drive-on italozva sétáló férfit, akinek ekkor már csak egy doboz sör volt a kezében. Egymás után többször is felszólították, álljon meg, és dobja el a téglát, de ő rájuk sem hederített. Amikor a 19. utca sarkánál az egyik rendőr ráfogta a szolgálati fegyverét, és ismételten felszólította, hogy álljon meg, és dobja el a téglát, a férfi a rendőr felé hajította. A járőr elhajolt, a tégla elhúzott mellette, a következő pillanatban pedig két lövést adott le a támadóra. Elizandro Vargas (31) összeesett, és a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Ügyészi vizsgálat kezdődött annak megállapítására, hogy jogos és szakszerű volt-e a járőr fegyverhasználata, amelynek kimeneteléről még nincs információ, de online hírportálok fórumain sokan mondtak véleményt a hangsávos felvétel láttán. Volt, ahol szavazást is indítottak arról, hogy helyesen járt-e el az intézkedő rendőr, és bár a téma megosztotta a kommentelőket, azt nem cáfolták, hogy egy tégla bizony alkalmas emberélet kioltására, pláne agresszív szándékkal párosulva. Rosszindulat főleg az elhunytra irányult, gúnyosan firtatva elmeállapotát, aminek oka lehet, hogy a videóban jól hallható, a rendőrök tízszer szólították fel a rablót a tégla eldobására, de az is sokat nyomhat a latban, hogy az Egyesült Államokban évente átlagosan 600 ember veszíti életét rendőri intézkedés során, és közismert, hogy egy rendőr fegyvertelen emberrel szemben is használhatja a szolgálati fegyverét, ha a körülmények ezt indokolják.

A végzetes intézkedés videófelvételét nemcsak tájékoztató jelleggel hozták nyilvánosságra, hanem bűnmegelőzési szándékkal is. A 330 millió lakosú USA-ban jelenleg 430 millió lőfegyver van a lakosság tulajdonában, és folyamatosan emelkedik a felfegyverkezve elkövetett bűncselekmények száma. Nem árthat, ha a bűnözők látják és hallják, hogy a zsaruk nem teketóriáznak.

A felvétel gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott.


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !