Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a bíróság a drogkartell feje ellen

Közel negyedmilliárd forintnyi vagyont zárolt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) egy nemzetközi kábítószer-kereskedő banda tagjaitól. Vezetőjüket még keresik.

A rendőrség oldalán megjelent közlemény szerint egy nyár elején indult, kábítószer-kereskedelem elleni akciósorozatot fejezett be a napokban a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztálya. A fókuszban olyan bűnszervezetek álltak, akik a SkyECC titkosított platformot használták illegális tevékenységük konspirálásához.

Mint köztudott, a SkyECC platformot az EUROPOL és az EUROJUST 2021 márciusában törte fel, és azóta támogatják a nemzeti bűnüldözési irodákat, valamint ügynökségeket Európa-szerte. A cél, hogy a bűnüldöző szervek a saját országukban tevékenykedő bűnszervezeteket sikeresen és eredményesen fel tudják számolni. A KR NNI egységei az elmúlt években több sikeres rajtaütés hajtottak végre a platformot használó bűnbandák ellen.

A fenti ügyeken túl a győri egység tavaly több olyan nyomozást is indított, amely szintén a SKyECC-hez köthető. Ezek adatai alapján a gyanúsítottak 2020 nyarától elfogásukig legkevesebb 170 kg marihuánát, 36 kg kokaint vásároltak külföldi forrásokból, amiket aztán Magyarországon értékesítettek. A bűnös úton szerzett vagyont legális vállalkozásokba és ingatlanokba forgatták át.

A bizonyítékok beszerzése és elemzése után a nyomozók idén nyáron indították el azt az akciót, amit a múlt héten fejeztek be. A rajtaütésekben a Készenléti Rendőrség bevetési és járőr egységei, az NNI nemzetközi bűnözés elleni osztályai, kiber- és vagyon-visszaszerzési nyomozói, valamint bűnügyi technikusai is részt vettek. 100 fővel, összesen 9 helyszínen – Budapest több kerületében, Gyálon, Lajosmizsén, Székesfehérváron és Balatonfenyvesen – hajtottak végre elfogásokat, kutatásokat, valamint vagyonzárolásokat. Lefoglaltak marihuánát, amfetamint, valamint a terjesztéshez szükséges eszközöket, míg vagyonvisszaszerzési eljárás keretében pénzt és nagy értékű gépjárműveket. Emellett bankszámlákat és négy ingatlant vettek zár alá. Az elvont vagyon összértéke közel 240 millió forint.

Az akció során összesen hét főt fogtak el a rendőrök kábítószerhez köthető bűncselekmények miatt. Hármukkal szemben rendelt el kényszerintézkedést a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A nemzetközi nyomozás adatai alapján a bűnszervezet egyik vezetője Nikolic Andrija. A 38 éves montenegrói férfi a gyanú szerint 2019-től a SkyECC titkosított platform használatával legkevesebb 200 liter amfentaminolaj, 67 000 extasy tabletta, 200 kg marihuána, 40 kg kokain és 3 kg heroin Magyarországra szállításáért felelős. A kábítószerért cserébe luxusautókkal fizettek neki a magyar és a külföldi kereskedők. Miután az információk szerint 2023 májusában elhagyta Magyarországot, ismeretlen helyre távozott. Ellene a Budai Központi Kerületi Bíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki 2023. december 4-én. 

A lakosságot arra kérik, hogyha a körözött személyről információval rendelkeznek, értesítsék a rendőrséget.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !