Kocsis Máté: Ukrajna uniós csatlakozása ügyében sem táncolhatunk úgy, ahogy a brüsszeli elit fütyül

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az előterjesztők nevében mondott felszólalásában az Európai Bizottság Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatos javaslatát előkészítetlennek, megfontolatlannak és időszerűtlennek nevezte.

Hangsúlyozta, számos megválaszolhatatlan kérdés van az ukrán csatlakozással kapcsolatban: Ukrajna háborúban áll, jelen pillanatban nem lehet megmondani, hogy az ország jogrendszere megfelel-e az elvárt alkotmányos kereteknek. Kiemelte: ma azt sem tudják megmondani, mekkora Ukrajna területe és lakossága, nem tisztázott, hogy az oroszok által megszállt területek is felvételt nyernének-e az EU-ba, illetve, hogy milyen hatása lenne az ukrán mezőgazdaságnak az európai piacra.

Nem tudjuk, hogy mennyi forrás menne Ukrajnának a közös alapokból, és hogy a közép-európai országok nettó befizetővé válnának-e - folytatta, hangsúlyozva azt is, hogy Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa.

Tisztázatlannak nevezte a kisebbségi jogokkal kapcsolatos helyzetet is, értékelése szerint ugyanis az ukrán legfelső tanács által a napokban elfogadott törvénycsomag csak "súlytalan módosítás", "kozmetikázás", több probléma még továbbra is fennáll.

Szerinte aggályos, hogy az Európai Bizottság az ukrán csatlakozás ügyében ismét kettős mércével mér, Ukrajna ugyanis még a tagjelöltség feltételeinek sem felelt meg maradéktalanul, mégis kivételeznének vele "aktuálpolitikai megfontolások" alapján. Semmilyen kivételezéssel nem értünk egyet - szögezte le Kocsis Máté.

Úgy vélte, a nyugat-balkáni bővítési folyamattal sokkal időszerűbb lenne foglalkozni, hiszen Albánia, Montenegró és Szerbia csatlakozásáról már mintegy évtizede folynak tárgyalások.

Kijelentette: a kormánypárti határozati javaslat világossá teszi, hogy "felelőtlenül, átgondolatlanul nem szabad beleugrania Magyarországnak ebbe a kalandba". "Újfent egy ügy, melyben nem táncolhatunk úgy, ahogy a brüsszeli elit fütyül, nem birodalmi direktívákra, hanem konszenzusra lenne szükség, de ez ma hiányzik Európában" - fogalmazott Kocsis Máté.

A frakcióvezető a kormányt arra kérte: ezt az álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben.

Kocsi Máté a közel két éve tartó háború kapcsán megerősítette: Magyarország határozottan elítéli Oroszország katonai agresszióját, elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez, és támogatja területi integritását és szuverenitását, ugyanakkor a kezdetektől azon az állásponton van, hogy azonnali fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Jelezte: Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre még ma is az ukrajnai háború kapcsán, de egyetlen olyan lépést sem tesz, amely közelebb vinne a háborúhoz.

Közölte, a magyar emberek a 2022-es országgyűlési választáson egyértelmű üzenetet küldtek: nem akarnak háborút. Ezt képviseli a kormányoldal, azonban a béke kérdésében a baloldalra sem itt az Országgyűlésben, sem az általuk vezetett önkormányzatokban nem lehetett számítani - értékelt. (MTI / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !