Eddig tarthatóak el a húsfélék a fagyasztóban

A húsokat egészen sokáig tárolhatjuk a fagyasztóban - írta a Street Kitchen.

A nyers húsokat érdemes mihamarabb, frissen felhasználni, ugyanis hűtőben csak néhány napig bírják: 

  • Vörös húsok (sertés, marha): 3-5 nap
  • Csirke, pulyka: 1-2 nap
  • Lazac: 1-2 nap

Hőkezelés után, sülve vagy főve kicsit megnő a szárnyasok és a lazac hűtőben való eltarthatósága. Figyeljünk oda, hogy a vörös húsokat se lehet tovább tárolni, mint a másik kettőt! Ahogy a többi ételt, a húsokat is csak akkor tegyük be a hűtőbe, ha már teljesen kihűltek. (A meleg ételek ugyanis felmelegítik a hűtőt, ami nemcsak nehezen hűl le, de ideális környezetet teremt a különböző baciknak is.)  

  • Vörös húsok (sertés, marha): 3-4 nap
  • Csirke, pulyka: 3-4 nap
  • Lazac: 3-4 nap

Mélyhűtés esetén fontos, hogy a húsokat alaposan lezárt csomagolásban fagyasszuk le, és címkézzük, mikor kerültek hűvösre. Ha a nyersen fagyasztás mellett döntünk, még frissen fagyasszunk, ne tároljuk előtte napokig a hűtőben a húsokat. A húsok eltarthatósága mélyhűtőben az alábbiak szerint alakul:

  • Vörös húsok (sertés, marha): 9-12 hónap
  • Csirke, pulyka: 6-9 hónap
  • Lazac: 6-8 hónap

A főtt-sült húsokat maximum fél évig tartsuk a mélyhűtőben:

  • Vörös húsok (sertés, marha): 2-6 hónap
  • Csirke, pulyka: 2-6 hónap
  • Lazac: 2-6 hónap

A darált húsok esetében az eltarthatóság csökken: hűtőben 1-2 napig, mélyhűtőben 3-4 hónapig állnak el.

Felhasználás és fogyasztás előtt azért mindenképp győződjünk meg róla az eltarthatósági időn belül is, hogy nincs-e kellemetlen szaga vagy színe a húsoknak! Csak azt fogyasszuk el, amiben biztosak vagyunk, hogy nem romlott meg időközben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !