Az MSZP szerint a Fidesz az elmúlt 13 évben azokat támogatta, akik eddig is jól éltek

Az MSZP garantált megélhetési minimumot javasol programjában - közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Szabó Sándor a pártja Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztató azt mondta, a Fidesz-kormány az elmúlt 13 évben azokat támogatta, akik eddig is jól éltek és lemondott a rászorulókról, pedig a magyar gyerekek fele megélhetési problémákkal küzdő családban nő fel.

Az ellenzéki politikus szerint azokat az ellátásokat kell növelni, amelyek alapjövedelemként funkcionálnak. Példaként említette, hogy jelentősen emelnék az anyasági támogatást, illetve megdupláznák az alanyi jogon járó támogatásokat, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes), a gyermeknevelési támogatás (gyet) és a családi pótlékot, amelyeket minden évben az infláció mértékével emelnének is.

Szólt arról is, hogy megtartanák a gyermekek után járó adókedvezményt, de összegét nem növelnék, mert azt az alacsonyabb jövedelműek nem minden esetben tudják kihasználni. Ennek kiküszöbölésére az MSZP kiegészítő családi pótlékot vezetne be, amellyel minden érintett család hozzájutna az adókedvezménnyel járó támogatáshoz - magyarázta.

Szabó Sándor elmondta, minimálörökséget vezetnének be: az állam minden 18 évnél fiatalabb, magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárának nyitna egy esélyteremtő megtakarítási számlát 300 ezer forinttal, és ezt az összeget minden évben növelné a család jövedelmi helyzetétől függően.

Úgy folytatta, a családtagok gondozása nagyon fontos társadalmi érdek, ezért először bevezetnék az alapbiztosítás intézményét, hogy az anyagi, fizikai, illetve a mentális terhek ne egyenként és kiszámíthatatlanul sújtsák a családokat.

Hozzátette: bevezetnék a gondoskodási rendelvényt is, hogy az ellátott maga választhassa ki, milyen szociális szolgáltatást kíván igénybe venni. Addig amíg mindez meg nem valósul, megemelnék az ápolási díjat a minimálbér szintjére, és azoknak is biztosítanák ezt az összeget, akik nem a saját gyermeküket gondozzák - magyárázta, megjegyezve, munkaviszonyként ismernék el az otthonápolást.

Szabó Sándor azt mondta, az MSZP Rendszerváltást! című programja nem csupán szakpolitika kérdések gyűjteménye, hanem alternatíva a kormányzásra "a jelenleg tulajdonképpen nem is létező kormányzással szemben".

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !