A TEK-nek kellett lefegyvereznie a zavart ajkai férfit

Az Ajkai Járásbíróság tárgyaláson hozott ítéletével 10 hónap börtönbüntetésre ítélte azt az ajkai férfit, akivel szemben felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és rongálás bűntette miatt indult büntetőeljárás. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette, egyúttal elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét és kötelezte őt a bűncselekménnyel okozott 118 ezer forint kár megtérítésére, valamint 15.000 forint eljárási illeték megfizetésére. A vádlott köteles több mint 100 ezer forint bűnügyi költséget is megfizetni.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. február 15-én az ajkai lakásának lépcsőházában lévő kaputelefon rendszer vezetékeit, az internetkábelt, valamint a szintén a lépcsőházban található pince és lépcsőház megvilágítására szolgáló áramvezetékeket a falból kitépve megrongálta úgy, hogy azokat egy késsel szándékosan elvágta. A vádlott cselekményével mintegy 118 ezer forint rongálási kárt okozott a lakásfenntartó szövetkezetnek, amely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott 2022. november 8-án kutyasétáltatás céljából, kezében egy 15 cm pengehosszúságú konyhakéssel távozott az ajkai lakásából, amikor a lépcsőházban észlelte a lakásából kilépő sértettet, melyet követően a nála lévő és a tulajdonát képező késsel minden előzmény nélkül a sértett irányába indult. A vádlott a kést maga előtt, mellkas magasságában tartva, körülbelül fél méter távolságra megközelítette a sértettet, aki tartva a kés ellene történő használatától a homlokánál fogva eltolta magától a vádlottat. A vádlott ennek következtében ingerültté vált és félelemkeltés céljából azt kiabálta a sértettnek, hogy „Megöllek, kinyírlak!”, majd a kést testi sértés okozására irányuló szándék nélkül, maga előtt, hegyével a sértett felé, mellmagasságban tartva, egy előre irányuló, kis erőt sem elérő erejű szúró mozdulatot tett a sértett irányába. A sértett ekkor jobb lábával combon rúgta a vádlottat, majd kihasználva a vádlott rúgás miatti meghátrálását, a lépcsőház bejáratához ment. A vádlott kiabálására egy férfi kiment a lépcsőházba és felszólította a vádlottat, hogy fejezze be cselekményét és menjen vissza a lakásába. A vádlott felhagyott a magatartásával, visszatért a lakásába, ahova bezárkózott. A sértettnek a vádlott magatartása következtében sérülése nem keletkezett, de a vádlott kihívóan közösségellenes, erőszakos cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. 

A vádlottat ezt követően a Terrorelhárítási Központ munkatársainak kellett lefegyvereznie, mivel a helyszínre hívott rendőrök felszólításának nem tett eleget, a bejárati ajtót bezárta és eltorlaszolta, illetőleg a rendőröket késsel a kezében várta. Végül sokkoló segítségével sikerült őt ártalmatlanná tenni és megbilincselni.

A vádlott az elmeműködés kóros állapotában szenved, amely fennállt nála a terhére rótt cselekmények idején is, és enyhe-közepes fokban korlátozta őt abban, hogy cselekményei következményeit felismerje, és hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

A bíróság ítélete a polgári jogi igény kivételével jogerőre emelkedett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !