Peszkov: egy normális országvezetésben nem hangozhatnak el olyan kijelentések, mint Ukrajnában

A kijevi rendszer lényege nyilvánult meg Sztefan Sztefancsuk ukrán parlamenti elnöknek abban a kijelentésében, amely szerint "nincs és nem is lehet" orosz kisebbség Ukrajnában - nyilatkozott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin. című vasárnapi műsorában.

"Ez a kijevi rendszer lényege. Ezért és nem véletlenül nevezzük rezsimnek. Mert egy normális országvezetésben nem hangozhatnak el ilyen kijelentések. Egy olyan országban, ahol több millió él - mert több millió orosz él Ukrajnában. Csak egy rezsimben létezhetnek ilyen kijelentések" - fogalmazott Peszkov.

Sztefancsuk kijelentését, miszerint Ukrajnában "nincs és nem is lehet" orosz nemzeti kisebbség, és hogy az oroszok jogait el kell nyomni, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban "nácinak" minősítette.

Peszkov a vasárnapi tévéműsorban sajnálkozását fejezte ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökségének azon kijelentése miatt, miszerint a kijevi Euromajdan (a tíz évvel ezelőtti ukrajnai hatalomátvétel) a szabadságra való törekvést jelezte.

"Ez nagyon sajnálatos, mert Európa modern történelmében talán még soha nem fordult elő, hogy egy erőszakos államcsínyt ünnepnek tekintsenek. Puccs ment végbe akkor, egy törvényes hatalmat döntöttek meg, méghozzá éppen európai államok írásos garanciái ellenére" - mondta.

"Ukrajna számára ez előbb az ultranacionalista, majd a nyíltan náci érzelmek felvirágzását hozta el. Továbbá egy olyan rezsim kialakulását hozta el Kijevben, amely veszélyesnek bizonyult számunkra, amely veszélyesnek bizonyult a nép egy része, vagyis az oroszok számára, és sajnos ez folytatódik azon tragédiák révén, amelyeket nap mint nap látunk Ukrajnában" - tette hozzá.

Hangot adott abbéli kételyének, hogy az amerikai és az európai hatóságok örülnének az országukban végrehajtott puccsoknak.

"Nem valószínű, hogy örülnének. De a nemzetközi ügyekben az ilyen könnyelmű populizmus sajnos divatba jött most Európában. Ez nem vezet semmi jóra" - tette hozzá az orosz elnök szóvivője. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !