Ötszörösére nőtt a legálisan munkát vállaló idősek száma 2010 óta Magyarországon

A KSH adatai szerint, míg 2010-ben a 65-69 éves korosztályból 25 ezren dolgoztak, addig 2022-ben már 84 ezren vállaltak munkát. Hasonló tendencia tapasztalható a 70-74 éves korcsoportban is. A pénz a legfőbb motiváló erő, és az adatok alapján több férfi dolgozik, mint ahány nő.

A nyugati országokban jók a fizetések, majd a nyugdíjak, így az idősek közül általában csak az dolgozik, akinek ahhoz valóban kedve. Magyarországon azonban az alacsony keresetek és indulónyugdíjak miatt vállal sok nyugdíjas munkát, hiszen az ellátás 20-30 százalékkal alacsonyabb, mint az utolsó évek átlagkeresete volt - mondta a Népszavának a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, vette észre a Szabad Európa.

Molnár László arra is felhívta a figyelmet, hogy a rossz anyagi körülmények mellett a társadalmi igény is szerepet játszik az idősek munkavállalásában. Az egészségügyben számos területen nincs elég szakember, nélkülözhetetlen az idősek munkája. A háziorvosok esetében az átlagéletkor 65 év.

Az egyik magyarországi üzletlánc arról számolt be a lapnak, hogy az összdolgozói létszám 3,3 százaléka, 419 munkavállaló nyugdíjas. A legidősebb közülük 79 éves, 4 órás munkarendben dolgozik és 2006 óta van a vállalatnál.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !