Korózs Lajos: csaknem eléri a kétmilliót a a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők száma Magyarországon

A szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők számának jelentős növekedésére hívta fel a figyelmet az MSZP.

Korózs Lajos, az ellenzéki párt alelnöke online sajtótájékoztatóján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait elemezve kifejtette: mintegy 20 százalékkal nőtt a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők száma, amely így csaknem eléri a kétmilliót. Magasabb lett a relatív szegénységi küszöb alatt élők száma, nőtt a gyermekszegénység, dinamikus növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest a nyugdíjasok szegénységi rátája és emelkedtek az egyenlőtlenségi mutatók is.

Egyedül a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartások száma csökkent - jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus külön kitért az észak-magyarországi régióra, ahol minden harmadik ember szegénységben él. Az egész országtól leszakadt ez a térség, a szegénységi ráta mintegy 32 százalékos - mutatott rá, hozzátéve: a romák több mint 60 százaléka szegénységben, közel fele mélyszegénységben él.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy a KSH legújabb adatai szerint januártól szeptemberig 9,3 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom csökkenése. Az élelmiszert és vegyes cikkeket árusító üzletekben is kisebb volt a forgalom, és ez igaz a nem élelmiszereket árusító üzletekre, az üzemanyag-kiskereskedelemre egyaránt.

Gyógyszerre és gyógyászati segédeszközökre többet, könyvekre, bútorra, számítástechnikai eszközökre vagy cipőre egyre kevesebbet költenek az emberek az előző év azonos időszakához képest - közölte Korózs Lajos.

"Nincs ez így jól", a héten ez már a harmadik lesújtó statisztikai adat - összegzett, és úgy fogalmazott: nagyon sötét jövő vár a következő hónapokban a magyarokra.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !