Ismét csúszik a magyar uniós pénzek kifizetése

Még mindig nem lát tisztán az Európai Bizottság a magyar igazságügyi reformokkal kapcsolatban, ezért újabb kérdéseket küldtek a kormánynak – értesült hivatalos forrásból az EUrologus.

A lap szerint november elsején két uniós biztos, az igazságügyért felelős Didier Reynders és a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős Nicolas Schmit egy újabb levelet küldött a magyar hatóságoknak, hogy további felvilágosítást kérjenek az igazságügyi reform „bizonyos elemeiről”.

Az Európai Bizottság és az Orbán-kormány közötti, uniós pénzekről szóló vita lezárása elhúzódott, és már jó ideje várat magára a helyreállítási források kifizetése, amit kezdetben a korrupciós kockázatok miatt függesztettek fel. A lap emlékeztet: a magyar kormány július 18-án tájékoztatta a Bizottságot, hogy elvégezte az igazságügyi függetlenségének megerősítésével kapcsolatos jogalkotási és igazgatási feladatokat, és ezzel párhuzamosan 202 millió euró kifizetését kérte.

A teljesítések értékelésére a brüsszeli testületnek három hónapja van, pozitív kimenetel esetén pedig két hónapon belül kell a számlákat kifizetni. A Bizottság szeptember 26-án kérdéseket küldött a magyar kormánynak a bírói függetlenséggel kapcsolatban, ezekre várták a válaszokat, amik október 19-én megérkeztek, ami a határidő számításának felfüggesztésével járt - írta az RTL.

Ez a legutóbbi kérés ismét megszakította a Bizottság három hónapos határidejét, hogy döntést hozzon Magyarország önértékeléséről. A Bizottság legutóbbi kérésére Magyarországtól kapott válaszok kézhezvételét követően a Bizottságra vonatkozó határidő tovább folytatódik – árulta el Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő. 

Az EUrologus szerint amennyiben a magyar fél ismét több mint három hetet szán a válaszadásra, akkor a Bizottság december elején hozhat döntést. (Fotó: John Thys/AFP via Getty Images)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !