Fegyházbüntetésre ítéltek egy tinilányt prostitúcióra kényszerítő párt

A Fővárosi Törvényszék társtettesként, tizennyolcadik életévét be nem töltött, személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére, erőszakkal vagy fenyegetéssel elkövetett emberkereskedelem, társtettesként elkövetett gyermekprostitúció kihasználása és – a másodrendű vádlott által bűnsegédként elkövetett – gyermekpornográfia bűntette miatt egy nőt, az elsőrendű vádlottat 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra, annak egykori élettársát, a másodrendű terheltet pedig 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság ezen felül 720 ezer forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt a nővel szemben, továbbá mindkettejüket – az elsőrendűt 7, a másodrendűt pedig 5 évre – eltiltotta az olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végeznék, vagy ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állnának.

A bíróság a terhelteket az ellenük társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

Az ítélet szerint a korábban élettársi kapcsolatban élő vádlottak ismerték a kiskorú sértettet, akinek családja házasság révén rokonságban állt az elsőrendű terhelt lányával. A vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a sértett még nem töltötte be a 18. életévét akkor, amikor 2017 szeptemberében az utcán meglátva őt, az elsőrendű vádlott a lány akarata ellenére egy kocsiba tuszkolta őt és a másodrendű terhelttel együtt egy kőbányai lakásba vitte. Itt az elsőrendű vádlott közölte a lánnyal, hogy a családja 500 ezer forinttal tartozik neki, amely összeget a sértettnek prostituáltként kell ledolgoznia és keresetét átadnia. A nő bántalmazással fenyegette meg a sértettet és annak családját is abban az esetben, ha a lány nem működik együtt vele. Az elsőrendű vádlott ezen felül – a másodrendű terhelt tudtával – szexuális tartalmú fotókat készített az akkor 16 éves sértettről, majd azokat egy szexuális szolgáltatásokat hirdető weboldalra feltöltötte. A vádlottak a sértettet folyamatos felügyeletük alatt tartották, a tartózkodási helyéül szolgáló lakásból, illetve egyéb szálláshelyekről önállóan nem távozhatott. Bár a sértettnek alkalmanként lett volna lehetősége segítséget kérni harmadik személytől, vagy megszökni, azonban a terheltek fenyegetései és az általuk elszenvedett bántalmazások miatt kiszolgáltatott helyzetben volt és az emiatt érzett félelem meggátolta őt a segítségkérésben. 2017. november 1-jén a sértett végül mégis megszökött a vádlottaktól és feljelentést tett a rendőrségen.

A lány 2017. szeptember 23. és november 1-je között megközelítőleg hatvan alkalommal nyújtott szexuális szolgáltatást kuncsaftok részére és legalább 720 ezer forintot adott át az elsőrendű vádlottnak, aki a pénzt megosztotta a másodrendű terhelttel.

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, illetve a másodrendű vádlott egyik cselekményénél a bűnsegédi elkövetést. Súlyosító körülményként vette figyelembe a többszörös halmazatot, az emberkereskedelem többszörös minősülését, a társtettesi elkövetést, illetve azt, hogy a terheltek a bűncselekményeket ellenük folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követték el.

Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbezést jelentettek be.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !