Dobrev Klára: a magyar oktatási rendszer odáig süllyedt, hogy nem csökkenti, hanem növeli a különbséget szegény és gazdag között

A DK árnyék-miniszterelnöke szerint a magyar oktatás összeomlott, és "pár ezer igazán elhivatott pedagóguson múlik", hogy a gyerekek tanulnak valamit az iskolákban.

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció szerdai, online is közvetített miskolci rendezvényén azt mondta, Európában Magyarországon érvényesül leginkább az az "igazságtalan, erkölcstelen és tényleg megvetni való elv", hogy a szegény gyerekek rosszul, míg a gazdag gyerekek jól tanulnak.

"Ma a magyar oktatási rendszer odáig süllyedt a Fidesz kormányzása és Pintér minisztersége alatt", hogy nem csökkenti, hanem növeli a különbséget szegény és gazdag között - hangoztatta a politikus.

Dobrev Klára úgy fogalmazott: a magyar oktatás romjai alatt ott van több mint száznegyvenezer pedagógus, a gyerekek, a szülők és a nagyszülők is. Ehhez képest az Orbán-kormány úgy tesz, mintha semmi probléma nem lenne - tette hozzá.

Az árnyékkormány feladataként azt nevezte meg, hogy megmutassa, a magyar költségvetésben van pénz helyretenni a magyar oktatást. Amikor a szociáldemokrata fordulat után nekilátnak újjáépíteni a magyar oktatási és nevelési intézményeket, a legfontosabb, hogy visszaállítsák a pedagógusszakma megbecsülését - mondta.

Olyan országban szeretne élni - jegyezte meg -, ahol négy-öt év múlva "hatalmas túljelentkezés" van az egyetemeken a pedagóguspályákra.

Az EP-képviselő véleménye szerint az oktatási rendszer helyreállítása után a politikusoknak, a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyermekeknek közösen kell kitalálniuk, milyen iskolát szeretnének.  A gyerekeket egy "rohamtempóban változó" világra kell felkészíteni, ezért az iskola egy dolgot tehet: megtartja a tanulás képességét és készségét a gyerekekben - mondta.

Hozzátette, ehhez más tananyagokra, más eszközre, más kialakítású tantermekre lesz szükség, át kell alakítani a magyar iskolát, mely a pedagógusokkal, szülőkkel, gyerekekkel, politikusokkal és szakértőkkel együtt közös feladat lesz.

Dobrev Klára úgy fogalmazott, most az iskola "alattvalókat nevel", egyetlen feladata, hogy kiszolgálja a gazdaságot.

Szociáldemokrataként egyértelmű, hogy a közoktatás közfeladat és az adófizetők pénzéből fenntartott iskolákban nem tehető különbség gyerek és gyerek között, csak azért, mert más intézménybe járnak - hangoztatta.

Megítélése szerint az iskola az egyetlen hely, amely "fel tud minket szabadítani a születési korlátaink alól", a szabad és új gondolatok, valamint az "egészen rendkívüli teljesítmény" pedig csak szabadságban képzelhető el.

"Egy európai, szociáldemokrata Magyarország, ahol jó élni, ahol jó családot alapítani, ahová jó visszajönni Nyugat-Európából, csak egy szabad oktatás, egy szabad egyetem, egy szabad világ által teremthető meg" - jelentette ki a DK politikusa. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !