Borrell: az atomcsend-egyezmény ratifikációjának orosz visszavonása aláássa a leszerelési erőfeszítéseket

Oroszország azon szándéka, hogy visszavonja az átfogó atomcsend-egyezmény ratifikációját, a nemzetközi biztonság iránti orosz elkötelezettség komoly visszaesését jelenti, és aláássa az atomfegyverek elterjedésének megakadályozására és a leszerelésre irányuló, folyamatban lévő erőfeszítéseket - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Josep Borrell arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön aláírta az Átfogó Atomcsend-egyezmény (CTBT) orosz ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényt.

Az uniós főképviselő az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában aláhúzta: az egyezmény kulcsfontosságú a nukleáris leszerelés és az atomfegyverek terjedésének megakadályozása szempontjából.

"Az Európai Unió mélységesen elítéli Oroszország döntését" - fogalmazott.

A nemzetközi béke és biztonság szempontjából döntő fontosságú, hogy minden állam teljes mértékben betartsa a nukleáris fegyverekkel végzett kísérleti robbantásokra vagy bármely más nukleáris robbantásra vonatkozó moratóriumot, és tartózkodjon minden olyan cselekedettől, amely ellentétes az egyezmény tárgyával és céljával - húzta alá.

Az Európai Unió felszólítja Oroszországot, hogy továbbra is tartsa tiszteletben az egyezmény célját. Felszólít továbbá minden olyan államot, amely még nem tette meg, hogy előfeltételek és további késedelem nélkül írja alá és ratifikálja a CTBT-t - jelentette ki.

Az Európai Unió továbbra is teljes mértékben elkötelezett a CTBT hatálybalépésének és egyetemessé tételének előmozdítása, valamint a nukleáris kísérletektől mentes világra vonatkozó célkitűzéseinek megvalósítása mellett - tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

Az ENSZ Közgyűlése által 1996. szeptember 10-én elfogadott, és két héttel később aláírásra megnyitott CTBT-t 187 állam írta alá, közülük 178 ratifikálta is. Az atomhatalmak közül ezt eddig Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország tette meg. Az egyezményt a hatályba lépéséhez mind a 44, nukleáris technológiával rendelkező országnak ratifikálnia kellene, de közülük az Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán, Izrael, Egyiptom és Észak-Korea ezt nem tette meg. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !