Bóka János: az Európai Unió Ukrajna-stratégiája megbukott

Az Európai Unió Ukrajna-stratégiája megbukott - jelentette ki közösségi oldalán hétfőn az európai uniós ügyekért felelős miniszter, miután beszámolt az EU állam- és kormányfőinek októberi tanácskozásáról az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága előtt.

Bóka János bejegyzésében közölte, hogy az Európai Tanács napirendjén szerepelt többek között az ukrán-orosz háború, a közel-keleti konfliktus, a többéves pénzügyi keret felülvizsgálata és a migráció kérdése.

Kijelentette: az Európai Uniónak nem Ukrajnát, hanem egy Ukrajnával kapcsolatos európai stratégiát kell finanszíroznia.

Az "Európai Unió jelenlegi Ukrajna-stratégiája pedig megbukott". Az Európai Unió vezetői azt feltételezték, hogy Ukrajna katonai győzelmet fog aratni, Oroszország katonai vereséget szenved, ami politikai átrendeződéshez fog vezetni Oroszországban - fejtette ki. Ez azonban legalábbis "kétségesnek tűnik" az utóbbi hónapok fejleményei alapján - tette hozzá.

Magyarország javaslata, hogy az EU folytasson vitát Ukrajnával kapcsolatos további stratégiájáról. A "stratégia újratervezésének meg kell előznie a 2021-2027 közötti többéves pénzügyi keret felülvizsgálatát" - húzta alá. Véleménye szerint először tudni kell, "mit és miért finanszírozunk", utána következik a hogyan és miből.

A közel-keleti konfliktusról azt írta, hogy az arról kialakított közös álláspontban a magyar prioritások megjelennek: "az Európai Tanács egyértelműen elítélte a terrorizmust és a Hamaszt, a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte és elismerte Izrael önvédelmi jogát. Fontos az eszkaláció elkerülése a Közel-Keleten és az antiszemitizmus megfékezése Európában".

Bóka János azt is közölte, hogy az Európai Tanács elismerte a magyar kormány által közel egy évtizede hangoztatott tényt: az illegális migráció belbiztonsági kockázatot jelent. Tragikus emlékeztetők erre a belgiumi és franciaországi terrorcselekmények - fűzte hozzá Facebook-oldalán a miniszter.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !