Belügyminisztérium: a hajléktalanokat ellátó rendszer felkészült a télre, senkinek sem kell az utcán aludnia

A hajléktalanokat ellátó rendszer felkészült a télre, senkinek sem kell az utcán aludnia - közölte a Belügyminisztérium (BM) hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: a hajléktalanok ellátásánál elsődleges a rászorulók életének védelme, hangsúlyozva, van elegendő szabad férőhely a hajléktalanoknak.

November 11-én az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan mintegy 69,04 százalék, Budapesten pedig 71,74 százalék volt - állapították meg.

Éjjeli menedékhelyként országosan mintegy 1390 szabad férőhely állt még rendelkezésre azzal, hogy az időszakos férőhelyek november 1-jén megnyitották kapuikat a rászorulók előtt - tudatták.

Az éjjeli menedékhelyek országos kihasználtsága az elmúlt évek leghidegebb időszakaiban sem érte el a 100 százalékot - jegyezték meg -, folyamatosan biztosított volt a hajléktalanok fogadása az intézményekben. "Ennek megfelelően egyértelműen kijelenthető, hogy senkinek sem kellett volna éjszakáit közterületen tölteni" - emelték ki.

A kormány ma már 14 milliárd forintot költ a hajléktalanok ellátására, ez a 2010-es összeg duplája, és reálértéken is jelentősen nőtt. Az ellátás költségeinek fedezetét a kormány biztosítja, míg magát a hajléktalanellátást az önkormányzatok szervezik, mintegy 240 szervezet bevonásával - ismertették.

A hajléktalan embereknek a valódi segítség, ha a nekik fenntartott ellátórendszert veszik igénybe - írta közleményében a Belügyminisztérium.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !