A PDSZ szerint országosan jellemző, hogy hamis adatokat írnak be a KRÉTA rendszerbe

Nem egyedi eset a szigetszentmiklósi, országosan jellemző lehet, hogy hamis adatok kerülnek be a fenntartó által üzemeltetett adminisztrációs rendszerbe, vagyis a KRÉTA-ba – mondta a Szabad Európa szerint Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

Nagy Erzsébet azt mondta, hogy sokan megkeresték a PDSZ-t, miután az RTL Híradója beszámolt a szigetszentmiklósi esetről. Ott egy általános iskolában akkora a tanárhiány, hogy az órákat sokszor nem tudják szakszerűen helyettesíteni, a KRÉTA rendszerben azonban ennek nincs nyoma, mert nem valós adatokat visznek be.

A PDSZ Facebook-oldalán írt először arról, hogy a szakszervezet szerint országos jelenségről van szó. Mivel a helyettesítések esetén sem mások a képesítési előírások, ha nem megfelelő szakos tartja az órát, azt csak felügyeletként lehetne beírni, de akkor kiderülne, hány tanítási óra van szabályosan megtartva.

Több iskola tanára is arról számolt be, hogy nem valós információk szerepelnek a KRÉTA-ban. Egy Pest megyei gimnáziumban tanító pedagógus arról beszélt az RTL-nek, hogy a trükközés az előző tanév elején kezdődött; akkor is szakszerű helyettesítést írnak ki, ha nem szakos megy be. „Azt az instrukciót kaptuk év elején, hogy ha bemegy valaki, akkor ne azt írja, hogy felügyelet, hanem azt, hogy gyakorlás.”

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !