Tuzson Bence: nincsen akadálya annak, hogy azok az uniós pénzek, melyek Magyarországnak kijárnak meg is érkezzenek

A legfontosabb a biztonság, amelyet csak a békén keresztül lehet szavatolni, ezért Magyarország számára a legfontosabb a béke megteremtése - jelentette ki az igazságügyi miniszter Luxembourgban.

Tuzson Bence az uniós tagországok igazságügyi minisztereinek tanácskozása szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: Magyarország kiáll mindazok mellett, akiket a közelmúltban fellángolt terrorizmus érintett.

"Magyarország fontosnak tartja, hogy minden területen küzdjünk a terrorizmus ellen, ideértve az Európában fellángolt terrorizmust is" - fogalmazott a miniszter.

Az igazságügyi reformmal kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva Tuzson Bence úgy fogalmazott: "a vonatkozó tárgyalások Magyarország részéről sikeresek voltak, ezeket a kérdéseket Magyarországon lezártuk".

Elmondta, az igazságügyi reformmal kapcsolatos összes intézkedést Magyarország megtette, és megadta válaszait azokra a kérdésekre, amelyeket az Európai Bizottság előzetesen feltett.

"Úgy gondoljuk, hogy nincsen akadálya annak, hogy azok a pénzek, melyek Magyarországnak kijárnak meg is érkezzenek" - fogalmazott.

A jogállamisági helyzettel kapcsolatos uniós vitával kapcsolatban az igazságügyi miniszer azt mondta, a labda már az Európai Bizottságnál van. Most a brüsszeli testületnek kell teljesítenie a kötelezettségeit.

"Amit kértek tőlük, teljesítettük, de hangsúlyozni szeretnénk, hogy mi, magyarok csak olyan kéréseknek vagyunk hajlandók eleget tenni, amelyek a magyar érdekeket nem veszélyeztetik" - fogalmazott, majd hozzátette: bármely olyan kérést, amely a magyarok ellen szól, Magyarország soha nem fogja teljesíteni.

Az Európai Unió Tanácsának jövő év második felében esedékes magyar elnökségének céljaival kapcsolatban a miniszter azt mondta, legfontosabb Európa jogi versenyképességének megőrzése.

"Prioritásunk, hogy Európa mind nemzeti szinten, mind uniós szinten jogi szempontból is versenyképes legyen. Arra szeretnénk tehát törekedni a magyar elnökség idején, hogy az unió versenyképességnek a jogi eszközeit megerősítsük" - tette hozzá az igazságügyi miniszter. (MTI / Fotó: Tuzson Bence Facebook-oldala)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !