Sorozás Oroszországban - Az ukrajnai annektált területekről is viszik a fiatalokat katonának

Vlagyimir Putyin aláírta az őszi sorozást elrendelő rendeletet, amelyben 130 ezer állampolgárt hívnak be kötelező katonai szolgálatra – írja a Guardian cikkére hivatkozva az RTL.

Oroszországban jelenleg minden 18 és 27 év közötti férfinak egyéves katonai szolgálatot kell teljesítenie, vagy ezzel egyenértékű képzésen kell részt vennie a felsőoktatásban töltött ideje alatt.

Jövőre ez változni fog, az orosz parlament alsóháza megszavazta, hogy 27-ről 30 évre emeljék a férfiak besorozási korhatárát. Az új jogszabály 2024. január 1-jén lép hatályba.

Rácz András Oroszország-szakértő a Facebookon írt arról, hogy a sorköteleseket a minisztérium ígérete szerint nem fogják bevetni a „különleges katonai műveletben”. „Ez egyébként eddig is így volt, bár a sorkatonák orosz területeken azért bőven végeztek a háborúhoz kapcsolódó szállítási, karbantartási, stb. feladatokat, de harcolniuk nem kellett”. 

Az is újdonság, hogy a tavaly annektált négy ukrán megyében is lesz sorozás. Mint Rácz András írja, az innen behívottak esetében nem egyértelmű, hogy nem fognak részt venni a háborúban: ha nem is harcoló alakulatként, de pl. árkokat ásva, erődítési munkákat végezve.

A sorozás azt jelenti, hogy mivel a hadkiegészítési rendszer tele lesz a sorállományúakkal, nagyon kicsi az esélye annak, hogy megpróbálkoznának egy újabb mozgósítással. „Sem laktanyai hely, sem kiképző (!), sem egyenruha, sem felszerelés nincs elegendő. Kiképőzőből annyira hiány van (túl sokan estek el, illetve nyomorodtak meg), hogy már a tavaly ősszel behívottakat is tavaly tavasszal behívottak képezték elég sok helyen + ezért is kellett 10-12.000 fő szakkiképzését ”kiszervezni" Belaruszba" – olvasható a posztban.

Rácz szerint a jövő márciusban esedékes választás miatt sem valószínű egy újabb mozgósítás. Azt is megjegyezte, hogy  mostani sorozás, kombinálva a közelgő tavaszi elnökválasztással egy olyan útfüggőséget eredményez, „hogy ha – például az orosz erők helyzetének hirtelen romlása miatt – szükségesnek ítélnék, akkor is igen nehezen tudnának csak újabb mozgósítást csinálni a következő 3-6 hónapban” – tette hozzá a szakértő.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !