MSZP: közös fellépésre van szükség a jelenlegi autoriter hatalommal szemben

Ma nincsenek demokratikus körülmények Magyarországon, ezért közös fellépés szükséges a jelenlegi autoriter hatalommal szemben - mondta Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) társelnöke Kaposváron vasárnap.

Az ellenzéki politikus az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának előestéjén, Nagy Imre néhai miniszterelnök szülővárosában tartott hagyományos megemlékezésén hangsúlyozta: akik ebben a történelmi helyzetben elutasítják a közös fellépést, és "egy alapvetően antidemokratikus környezetben kívánnak házi demokráciát játszani", nem értették meg a szociáldemokrata Kéthly Anna üzenetét, miszerint nemcsak szabad és független, hanem szociális Magyarországra is szükség van. Nem értették meg az akkor a szabadságért, jólétért, haladásért küzdő fiatalok, valamint Nagy Imre erőfeszítéseit sem - tette hozzá a mártír miniszterelnök szobránál mondott beszédében.

Kunhalmi Ágnes jelezte, az MSZP egyszerre küzd az ország és társadalma szabadságáért, a demokratikus jogállamért, az általános társadalmi jólétért, egy szociális és biztonságos Magyarországért.

Az MSZP minden demokratikus politikai áramlat jogosultságát elismeri, híve a vitának, a versenynek, de csak demokratikus körülmények között - közölte.

Az ellenzéki pártvezető beszédében kitért rá, hogy az MSZP Nagy Imrét tekinti az 1956-os forradalom vezetőjének, egyben legkiemelkedőbb személyének, és töreténelemhamisításnak tartja a Fidesz-kormány azon törekvését, hogy Nagy Imre politikai szerepét, súlyát háttérbe szorítja, megkérdőjelezi, sőt, meg is tagadja.

Az akkori kormányfő baloldali maradt, felelősség- és kockázatvállalása egyértelműen cáfolja a mostani hatalom azon állítását, hogy 1956 kizárólag keresztény nemzeti, jobboldali forradalom volt - hangoztatta.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke azt mondta: azt akarja, hogy a gyermekeinek és mindenki gyermekének közös otthona legyen Magyarország.

"Ahol tudjuk és valljuk: összetartozunk, ahol patriótaként mind megnyugszunk abban, ami közös, és nem kell mellé semmilyen új élmény, szimbólum, ahol elég az, ami a végén mindig ott marad, ami minden magyar felett ott lebeg, megtépve is, de a magasban: piros, fehér, zöld" - mondta.

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke az önkormányzatokról azt mondta: olyan önkormányzatokat akarnak, amelyek "az állam által támogatottan" képesek a helyiek érdekeit képviselni. "Nem csak megválasztott képviselőket akarunk, mi önkormányzatiságot akarunk, szabad városokat, szabad gyülekezőhelyeket, szabad képviselőket, akik saját gondolataikat a választók elé tárva, utána kérve a felhatalmazást, végrehajtják a választók akaratát" - közölte.

Kiemelte, az MSZP köztársaságpárti, de "ebben az országban ma csak köztársasági elnök asszonyunk van, köztársaság már nincs", "olyan ország kell, ahol él a köz társasága".

"Nincs az rendben, hogy szegények és gazdagok között irtózatos ütemben nő a különbség, a társadalmi felemelkedés lehetősége alig-alig él, sokkal kevésbé, mint ahogy 1989-ben hittük és akartuk" - fogalmazott.

"Nincs rendben az sem, hogy aki a szövetségesünk, az nem a barátunk, aki meg a barátunk, az nem a szövetségesünk" - közölte.

Hiller István az orosz-ukrán háborúra utalva kijelentette: "Oroszország volt a támadó, Oroszország agresszor, nem állhatunk más oldalán, más pártján, csak a megtámadott pártján, és igen, békét akarunk, de olyat, amely igazságot szolgáltat a megtámadottnak".

A politikus szavai szerint a magyar szociáldemokráciának, az MSZP-nek új célokat kell kitűznie a magyar társadalom elé. "Nem elég annyit mondani, mit nem akarok, ahhoz kell hívni a választókat, amit mi társadalmi igazságosságnak büszke magyarként és európaiként meg tudunk fogalmazni" - tette hozzá.

Gurmai Zita, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezető-helyettese Nagy Imre szülőházánál hangsúlyozta, hogy a mártír miniszterelnök háromszorosan is bátor volt: bátor a szembenézésben saját magával, múltjával, bátor a tankokkal megtámogatott szovjet agresszorral, végül bátor a hóhéraival, egykori elv-, valamint küzdőtársaival szemben is.

Bátorsága és állhatatossága mérce és példa az utókor számára - jelentette ki, hozzátéve, "ő nemcsak nekünk politikusoknak példa, hanem minden magyarnak is", akiben erős a szabad, demokratikus és független Magyarország vágya, továbbá képes és akar is tenni azért, hogy ez valóban megvalósulhasson. (MTI / Fotó: MTI/Katona Tibor)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !