Hatvanra nőtt az ukrán csaló magyarországi áldozatainak száma

A Mátrix Projekt égisze alatt folyik a nyomozás egy ukrán fiatalemberrel szemben Debrecenben. A gyanúsított egy ismert csomagküldő szolgálat nevében szerezte meg a sértettek bankkártyaadatait.

Magyarországon is elszaporodott a csomagküldős SMS-eken keresztül elkövetett visszaélések száma. A kiberbűnözők egy alkalmazáson keresztül személyes adatokat szereznek meg úgy, hogy akár netbankon tárolt adatokhoz is hozzáférnek.

A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozóinak is elkötelezett célja az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények visszaszorítása és felszámolása. Munkájuk meghozta az eredményt, látókörükbe került egy 19 éves férfi. Az ukrán állampolgár a gyanú szerint egy közismert csomagküldő szolgálat nevében küldött embereknek SMS-t egy olyan linkkel, amire ha a jóhiszemű vásárló rákattint, akkor minden bankkártyaadata hozzáférhetővé válik.

A fiatalember épp egy debreceni ATM-nél vett fel több százezer forintot egyik áldozata bankszámlájáról 2023. augusztus 16-án, amikor a rendőrök elfogták. Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kell felelnie. A nyomozók bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatását, amit a Debreceni Járásbíróság elrendelt.

Az ügy teljes körű felderítéséhez a bűnügyesek minden információt és részletet megvizsgálnak, feltárnak. A sértettek száma elérte a hatvanat, de a gyanú szerint ez nem a végleges adat.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !