Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta a Moszkvával kapcsolatot tartó egyházak betiltását

Az ukrán parlament első olvasatban támogatta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja az Oroszországgal kapcsolatban álló vallási szervezetek tevékenységét Ukrajnában, ennek alapján betilthatják a Moszkva által kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) működését - hozta nyilvánosságra csütörtökön Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

Az előterjesztés mellett 267 képviselő szavazott a 450 tagú ukrán törvényhozásban. Viktorija Szjumar parlamenti képviselő saját Telegram-bejegyzésében hozzáfűzte, hogy az UPC védelmében szólalt fel Jurij Bojko, a betiltott Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Az Életért párt volt társelnöke, és Artem Dmitruk, akit kizártak a Nép Szolgája kormánypárt frakciójából.

Kijev azzal vádolja az UPC-t, hogy aláássa Ukrajna egységét, és kapcsolatban áll az Orosz Ortodox Egyházzal (RPC), amely szerinte támogatja Moszkva Ukrajna elleni háborúját. Az UPC kitart amellett, hogy 2022 májusában, a háború kezdete után három hónappal függetlennek nyilvánította magát az RPC-től.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóirodája csütörtökön hivatalos honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy az orosz ortodox egyház saját katonai magánvállalatokat hoz létre Oroszország területén, s ezek a moszkvai patriarchátus utasítására a hívők között zsoldosokat toboroznak és képeznek ki Ukrajna elleni bevetésre.

A közlemény szerint a biztonsági szolgálat dokumentálta, hogy egy ilyen katonai magánvállalat működik például a szentpétervári kronstadti haditengerészeti székesegyházban. "A katedrális falain belül az egyházi intézmény tagjai híveket toboroznak, akiket besoroznak a megszálló csapatokba. A potenciális jelöltek kiválasztásakor előnyben részesítik azokat a férfiakat, akik már szolgáltak az agresszor ország katonai egységeiben, és rendelkeznek harci tapasztalattal. Miután a zsoldosokat bejegyzik a magánsereg soraiba, katonai kiképzésen vesznek részt az orosz különleges szolgálatok oktatóinak irányítása alatt. Az újoncok harci kiképzését úgy álcázzák, hogy az oktatás kizárólag a katedrális falain belül, vagy speciális gyakorlótereken zajlik. Megállapítást nyert, hogy az ilyen katonai magánvállalkozásokat a Kremlhez közeli orosz pénzügyi és ipari csoportok finanszírozzák. A pénz az orosz ortodox egyház számláira kerül mint jótékonysági hozzájárulás, illetve templomépítésre nyújtott adomány" - fejtette ki az SZBU.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat hozzátette, hogy a dokumentált tények alapján "átfogó intézkedéseket tesz a feltárt bűncselekmények körülményeinek feltárására és az elkövetők felelősségre vonására". (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !