Az EU már 81 milliárd euró segélyt nyújtott Ukrajnának

Az Oroszországi Föderáció teljes körű agressziójának kezdete óta az Európai Unió (EU) 81 milliárd euró értékben nyújtott pénzügyi, humanitárius és katonai segítséget Ukrajnának. Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke közölte az Európai Néppárt égisze alatt megtartott Oktatási Napokon a horvátországi Splitben – írja az Ukrinform tudósítója.

„Az Ukrajna elleni orosz háború bebizonyította, Európának nagy szüksége van arra, hogy alkalmazkodjon a veszélyesebb és gyorsabban változó geostratégiai és geopolitikai környezethez. Fokozzuk erőfeszítéseinket egy védelmi szövetség (kiépítése) és a megbízható globális partnerekkel, valamint a NATO-szövetségesekkel való kapcsolatok megerősítése érdekében. Ugyanakkor a pénzügyi támogatásunk, valamint az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segélyek már 81 milliárd eurót tesznek ki” – mondta von der Leyen.

Hangsúlyozta Oroszország kísérleteit, hogy energiával zsarolja az EU-t, és megbénítsa energiarendszerét. Ám a határozott közös válasznak köszönhetően az EU majdnem megszabadult az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való energiafüggőségétől. A tavaly nyáron „kozmikus magasságokat” elérő energiaárak a háború előtti szintre estek.

„De tudjuk, hogy az árak még mindig magasak. Ez az egyik megvitatandó téma az EU globális versenyképességének megbeszélése során a nemzetközi színtéren. A döntő megoldás továbbra is a »tiszta« technológiák alkalmazása és fejlesztése. Mert ez növelni fogja a függetlenségünket, erősíti versenyképességünket és megszilárdítja szuverenitásunkat” – szögezte le az EB elnöke. (Kárpátalja / Fotó: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !