Lesből, késsel támadt nővérére az autista fiú, csak a szerencsének köszönhetően nem történt tragédia

Csak a szerencsének köszönhetően nem fulladt tragédiába a testvérek dulakodása. Váratlanul rontott a sértettre a terhelt, aki többször megszúrta a lányt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a terhelt letartóztatását, aki ellen a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.

A terhelt gyermekkori autizmusban szenved. A nyomozás eddigi adatai szerint betegségével kapcsolatban nem részesül terápiás kezelésben, fejlesztésekben és gyógyszert sem szed. Viselkedése gyakran válik agresszívvé, ha valaki nem az akarata szerint cselekszik. 2023. szeptember 7-én a fiatalkorú gyanúsított elbújt az otthona nappalijának ajtaja mögött. Amikor a testvére kopogtatást követően a helyiségbe lépett, a terhelt előzetes szóváltás nélkül, hátulról megtámadta a sértettet egy olyan késsel, amit rendszeresen a párnája alatt tartott. A felek között dulakodás alakult ki, amelynek során a fiú többször, testszerte megszúrta a nővérét. Védekezés közben a lány az arcán és a nyakán is sérüléseket szenvedett.

A sértett a cselekmény során 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a cselekmény elkövetési módja és a támadott testtájék alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szándéka a sértett életének kioltására irányult.

Figyelemmel a terhelt betegségére, illetve arra, hogy agresszív magatartása miatt már korábban is alakultak ki dulakodások a családban, feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel bűntetendő cselekményt követ el. Mindemellett a bűncselekmény jellegére, a terhelt személyi és családi körülményeire, illetve a büntetőeljárás során tanúsított magatartására tekintettel az ügyészi indítvány szerint a gyanúsított jelenléte csak letartóztatás elrendelésével biztosítható.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. október 27-ig. A kényszerintézkedést – a végzés szerint – az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézményben kell végrehajtani.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő fellebbezést nyújtott be ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !