Lengyelország 486 HIMARS amerikai rakéta-sorozatvetőt vásárol

Lengyelország 2026-ig 486 HIMARS rakéta-sorozatvetőt vásárol az Egyesült Államoktól - közölte Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn a közép-lengyelországi Torunban, miután aláírta a beszerzésről szóló keretszerződést.

A miniszter felidézte: Varsó 2019-ben már megrendelt 18 HIMARS-sorozatvetőt, és ezek egy része már a lengyel hadsereg állományában van. A két szerződés nyomán a lengyel fegyveres erők több mint 500 HIMARS-rakétavetővel fognak rendelkezni.

Az újabb megrendelés értelmében a rendszerek szállítását 2025 végén kezdik el, a 2026-os évet pedig a beszerzés szempontjából "biztonságosnak nevezték" az ügyletről folytatott tárgyalások folyamán - mondta el Blaszczak.

Bejelentette: a rakétavetőket a lengyel gyártmányú Jelcz indítójárművekre szerelik, és a lengyel integrált harcirányítási rendszerrel hangolják össze.

Lengyelország Patriot légvédelmi rendszereket, F-35-ös vadászrepülőgépeket és M1A1 Abrams harckocsikat is beszerez az Egyesült Államoktól. A hadsereg korszerűsítésének keretében Dél-Koreától is vásárolnak harci eszközöket: K239 Csunmu rakétavetőket, K9-es önjáró lövegeket, K2 harckocsikat és FA-50-es vadászrepülőgépeket.

Jövőre Lengyelország a bruttó hazai termékből több mint 4 százalékot, vagyis 137 milliárd zlotyt (mintegy 11 400 milliárd forintot) szán védelmi kiadásokra. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !