Lengyel miniszter: a frontországok támogatják a mezőgazdaságért felelős uniós biztos javaslatát az ukrán gabonatranzit ügyében

Az Ukrajnával szomszédos öt európai uniós ország koalíciója támogatja Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos arra vonatkozó javaslatát, hogy az EU nyújtson pénzügyi támogatást az ukrán gabona tranzitjához - mondta Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter pénteken a lengyel közszolgálati rádióban.

A miniszter szerint a gabona szárazföldi szállítása drágább a tengerinél, ezért az EU-nak "hozzá kellene járulnia pénzügyileg a tranzithoz, hogy a gabona eljusson azokba az afrikai és közel-keleti országokba, ahova a háború előtt ment".

"Öt állam koalíciójaként támogatjuk Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos arra vonatkozó javaslatát, hogy az EU járuljon hozzá a gabona szállításához, hogy az kifizetődő legyen" - fogalmazott Telus.

Megjegyezte: az ukrán üzletemberek számára előnyös lenne, ha átvinnék a gabonaszállítmányt a lengyel határon, és visszatérnének a következőért, "elárasztanák Lengyelországot, és kész".

Telus megerősítette: csütörtökön beszélt Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszterrel, és megállapodtak, hogy találkoznak. Erre feltehetőleg a jövő héten kerülhet sor - jelezte a lengyel miniszter. Fontosnak nevezte olyan mechanizmusok kidolgozását, amelyek nyomán az ukrán gabona az eredeti célpontokba jutna el.

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért az ukrán gabonabevitelt eredetileg ellenző öt európai uniós tagország közül három - Magyarország, Lengyelország és Szlovákia - az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát.

Szlovákia csütörtökön arról egyezett meg Ukrajnával, hogy kialakítanak egy licencrendszer alapján működő gabonakereskedelmi mechanizmust. Szolszkij ígéretet tett arra, hogy Ukrajna visszavonja a gabonakivitele korlátozása miatt Szlovákiával szemben a WTO-nál tett panaszát. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !