Eltévedt ukrán rakéta ölhetett meg 16 civilt a kosztjantyinivkai piacon

Szeptember 6-án rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Kosztjantyinivka belvárosát: legalább tizenhat civil meghalt, köztük egy gyerek, és több mint harmincan megsérültek.

A találat a Donyeck megyei település zsúfolt bevásárlóutcáját érte, ahol piac, bolt és gyógyszertár is működött a támadás idején. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kevesebb mint két órán belül azt mondta, hogy az orosz hadsereg felelős a bombázásért, amelyet Kijev terrortámadásnak minősített. A New York Times most viszont arról ír, hogy valójában ukrán rakéta találhatta el a piacot, vette észre az RTL.

Az amerikai lap rakétatörmelékek, műholdas felvételek és a szemtanúk beszámolói alapján arra jutott, hogy a tragédiát egy ukrán légvédelmi rakéta okozhatta, amely célt tévesztett. A lap szerint az ilyen típusú rakéták több okból is eltévedhetnek, beleértve az elektronikai meghibásodást.

Az ukrán fegyveres erők szóvivője a lapnak elmondta: az ország biztonsági szolgálata vizsgálja a történteket, ám a nemzeti jog alapján nem árulhat el többet az incidensről.

A New York Times állítja, az ukrán hatóságok kezdetben megpróbálták megakadályozni, hogy a riportereik hozzáférjenek a rakétatörmelékhez, és megvizsgálják a becsapódási területet, ám végül sikerült összegyűjteniük a fegyver maradványait.

Egy robbanóanyag-szakértő azt mondta a lapnak, hogy a rakéta az ukránok ellenőrzése alatt álló terület felől érkezett, nem pedig az oroszok irányából. Az egyik szemtanú is hasonlóan nyilatkozott: arról beszélt, hogy a tölteteket a város szélén lévő mezőről indították, ahol a lakosok szerint az ukrán hadsereg állomásozik, és ahol korábban is láttak már légvédelmi rendszereket.

Mint írják, a műholdas felvételek is arra utalnak, hogy az említett helyszínen földről indítható rakétákat lőttek ki a piac lebombázásának napján. A lapnak két, neve elhallgatását kérő bombaszakértő is azt mondta, hogy vélhetően egy 9M38-as „Buk” légvédelmi indítórendszerből lőtték ki a rakétákat.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !