A belga miniszterelnök az orosz gyémántkereskedelem korlátozására szólított fel

Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi oldalon közzétett üzenetében arra szólította fel az országban működő ékszeripari vállalatokat, hogy járuljanak hozzá az orosz gyémántok világpiaci kereskedelmének korlátozásához.

Alexander De Croo üzenetében közölte: a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat, Kanadát és az Európai Uniót tömörítő G7 csoport csökkenteni akarja Oroszország gyémántkereskedelemből származó bevételeit.

"Belgium vezető gyémántkereskedelmi központként köteles hozzájárulni e célkitűzés sikeréhez" - fogalmazott.

Arról tájékoztatott, hogy az iparág vezetőivel kedd éjszakába nyúlóan folytatott megbeszélésen megvitatták, miként szigoríthatók az átláthatósági szabványok a kezdeményezés sikere érdekében.

A The Brussels Times című, angol nyelvű hírportál beszámolója szerint De Croo olyan nyomkövetési mechanizmust szorgalmaz, amely megakadályozza, hogy az orosz gyémántok eljussanak a G7-tagországok és az EU piacaira.

"A rendszer teljesen átláthatóvá tétele sok munkát igényel. Tegyük meg ezt az utolsó lépést a mechanizmus január elsejei bevezetése érdekében" - idézte a belga kormányfőt a hírportál.

Emlékeztettek, 2022 áprilisában, egy nappal azután, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Belgium oroszországi gyémántkereskedelmének betiltását követelte a belga szövetségi parlamenthez intézett beszédében, De Croo kijelentette: egy ilyen tilalom Oroszországra gyakorolt hatása "nulla lenne, de Európára nagyon nagy". (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !