Ukrajna megsemmisített egy fontos orosz légvédelmi rendszert a Krímben (videó)

Robbanás történt szerdán az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő Olenyivka településen, aminek következtében megsemmisült egy Sz-400-as, Triumf típusú, nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer - erősítette meg az ukrán katonai hírszerzés.

Az ukrán közlés szerint a robbanás következtében teljesen megsemmisült a kilövőrendszer, a rá telepített rakéták, és a fegyvert működtető legénység is. A hírszerzés kiemelte: tekintettel arra, hogy az orosz hadsereg fegyvertárában korlátozott számú ilyen rendszer található, "ez fájdalmas csapás az orosz légvédelmre nézve, ami komoly hatással lesz a további eseményekre a félszigeten".

A hírszerzés az Ukrajinszka Pravda hírportállal közölte, hogy egy különleges műveletük eredményeként megszereztek egy orosz Mi-8-as többcélú helikoptert. A művelet előkészítése több mint hat hónapig tartott. A hírszerzés rávette a helikopter pilótáját, hogy Ukrajnába repüljön a helikopterrel, amely alkatrészeket szállított egyebek mellett Szu-27-es és Szu-30-as vadászgépekhez két orosz légibázis között. A pilóta mellett a személyzet két tagja tartózkodott a fedélzeten, akik nem tudták, hová repül valójában a helikopter. A Mi-8-as a harkivi régióban landolt. A különleges hadművelet végrehajtása közben a legénység két tagja meghalt. A pilóta - akinek családját már korábban Ukrajnába vitték - Ukrajnában maradt, akárcsak a helikopter és a vadászgépek számára készült alkatrészek is. (MTI)


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !