LMP: radikálisan csökkenteni kell a növényvédőszerek használatát

Az LMP a növényvédőszerek használatának drasztikus csökkentését, valamint a forgalomból való mielőbbi kivonását sürgeti.

Tetlák Örs, a párt országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere a Budapesten tartott, online is közvetített pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az LMP javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a növényvédőszerek használatának drasztikus csökkentéséről és a - potenciálisan rákkeltő - glifozát kivezetéséről.

Az ellenzéki párt indítványa szerint a szintetikus növényvédő szerek mennyiségét 2030-ig 80 százalékkal kellene csökkenteni, 2035-re pedig teljesen ki kellene vonni a forgalomból, valamint az összes fokozottan veszélyes növényvédőszer forgalmazását mielőbb meg kellene szüntetni - ismertette a politikus.

Hozzátette, a javaslat a közös agrárpolitika (KAP) uniós forrásait a növényvédőszerhasználat-csökkentésére irányuló célkitűzésekkel kötné össze.

Tetlák Örs azt mondta, hogy Európában és Magyarországon is aggasztó a gyümölcsök és növények vegyszertartalma, márpedig kizárólag jó minőségű élelmiszerek előállításával garantálható az ország ellátása, ezekkel védhető meg az emberek egészsége, a termőföldek, a vizek tisztasága és a természeti környezet.

 A vegyszermentes, biztonságos és egészséges hazai élelmiszer garantálhatja az ország gazdasági autonómiáját a nagy vállalatokkal szemben, és kitörési pont lehet Magyarország számára az "akkugyarmat szerepköréből".