A KRESZ megújítását sürgeti a Párbeszéd

A KRESZ megújítását sürgeti a Párbeszéd - jelentette be online sajtótájékoztatóján a párt elnökségi tagja.

Váradiné Naszályi Márta arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban nagyon elterjedtek az olyan elektromos mikromobilitási eszközök, elsősorban az elektromos rollerek, amiket nem szabályozz a KRESZ.

Az I. kerületi polgármester úgy fogalmazott, hogy az "utóbbi hónapokban a gyorsulási versenyek miatt kialakult balesetek" különösen indokolttá teszik, hogy felgyorsítsák a szabályozás megújítását.

A politikus bejelentette, pártjuk határozati javaslatban kéri, hogy a Belügyminisztérium tegyen hatékony intézkedéseket a "gyorsulási versenyek felszámolására", valamint a rendőrség helyezzen ki olyan sebességmérő kamerákat, "amelyek alapján büntetni tudnak".

A Párbeszéd azt is indítványozza, hogy "extrém gyorshajtás" esetén akár el is lehessen kobozni a gépjárművet, a bírságot pedig az elkövető jövedelmi viszonyai alapján állapítsák meg. Emellett a párt kéri, hogy a B-kategóriás jogosítvány csak egy bizonyos lóerőhatárig legyen érvényes, az annál erősebb járművekhez külön vizsgát kelljen tenni.

Végül felvetette, hogy az önkormányzatoknak vissza kellene kapniuk azt a jogot, hogy kameraképek alapján bírságolhassanak. (MTI)