Dömötör Csaba: új világrend van kialakulóban, most dől el, hogy Magyarországnak hol lesz a helye

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az infláció csökkenését és a bérek növekedését jelölte meg a 2023-2024-es gazdasági év legfontosabb feladatának Tihanyban a Tranzit fesztiválon, Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke szerint gazdasági szerkezetváltásra van szükség.

Dömötör Csaba Mesterházy Attilával folytatott vitája során kiemelte, hogy tartósan nehéz időszakra kell berendezkedni, a kormány feladata az, hogy a nehézségek ellenére visszataláljon az ország a gyarapodás útjára.

"A mi céljaink változatlanok: szeretnénk, ha ez egy magabíró ország lenne, amely képes megvédeni a családokat, képes fenntartani a biztonságát" - mondta, hozzátéve, hogy minderre növekvő életszínvonal mellett van szükség.

Mesterházy Attila szerint a fenntartható növekedéshez gazdasági szerkezetváltásra van szükség Magyarországon: a munkaalapú társadalomról át kell állni a tudásalapú társadalomra.

A magasabb hozzáadott érték magasabb termelékenységet tud eredményezni, ami magasabb versenyképességet hoz a magyar gazdaság számára - emelte ki. Hozzátette, hogy így magasabb fizetést lehet adni a munkavállalóknak.

Dömötör Csaba kérdésre válaszolva azt mondta, hogy világpolitikai szinten óriási kockázatot jelent ma az orosz-ukrán háború, és az, hogy blokkosodás zajlik, részben a háborúval összefüggésben. Úgy látja, egyre nagyobb az esély arra, hogy új világrend van kialakulóban. Most dől el, hogy Európának, ezen belül Magyarországnak hol lesz a helye - hangoztatta.

Mesterházy Attila szerint a tömbösödés egyik kiváltó oka a háború, a másik az Egyesült Államok és Kína erős rivalizálása. A tömbösödés nemcsak komoly veszélyt, hanem lehetőséget is rejt. Ebben a kulcskérdés az, hogy az Európai Unió milyen szerepet szán magának annak érdekében, hogy önálló tényezőként tudjon szerepelni - hangsúlyozta.

Dömötör Csaba meglátása szerint az európai gazdasági szuverenitás gyengül. Úgy fogalmazott: az elmúlt másfél évben egyértelművé vált, hogy az a szankciós politika, amibe "minket beletolnak", nem jó Európának, "kicsinálja az európai gazdaságot".

"Ez a gazdasági térség szívta a legnagyobbat", mert miközben az európai növekedés stagnál, az amerikai és a kínai gazdaság erősödik - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: miközben az EU-nak "komoly hídfőállásokat kellene elfoglalnia gazdaságilag, ennek nem látjuk a jelét, és a gazdasági szuverenitás a politikai döntéshozatalban is jelentősen sérül. Mi ezzel nem értünk egyet" - jelentette ki.

Mesterházy Attila azt mondta: az EU-nak lenne lehetősége arra, hogy növelje versenyképességét, de "a politikai akarat, úgy tűnik, hogy hiányzik".

Kérdésre válaszolva Dömötör Csaba közölte, a legtöbb vita az EU-val abban van, hogy úgy próbálnak meg elvenni jogköröket, hogy arról nem állapodtak meg. Példaként említette a betelepítési kvótát és a globális minimumadót. Kiemelte, nem az a kérdés, hogy van-e minősített többségi döntés, hanem az, hogy a különböző ügyekre ez a döntési mechanizmus vonatkozhat-e.

Mesterházy Attila szerint a magyar külpolitika mozgástere az elmúlt években jelentősen csökkent, amit szerinte az mutat, hogy míg 2004 és 2011 között az ország egyszer sem vétózott, az elmúlt három évben a leadott vétók hatvan százalékát Magyarország adta.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy a kormány a nemzeti érdekeket követi, "nem vágyik sem a rosszfiú, sem a jófiú szerepére". Magyarországon van politikai stabilitás, megteheti, hogy erővel kiálljon a saját álláspontja mellett - szögezte le.

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila kitért arra: "azért lobbizni, hogy Magyarország ne kapjon EU-s forrásokat, csak azért, mert nem tetszik az adott kormány színezete, téves politikai szándék", amivel az embereket károsítják meg.

"Nem annak szurkolok, hogy ne jöjjenek az EU-s források, hogy Magyarországon recesszió legyen, még akkor sem, ha ezer dologban nem értek egyet az Orbán-kormánnyal" - mondta.

Dömötör Csaba a vita végén kiemelte: az EU-s pénzek tekintetében fajsúlyos kérdés, hogy "kiürült az EU-s kassza". Az EU plusz tízmilliárd eurókat akar kérni a tagországoktól Ukrajna működésének támogatására és a brüsszeli bürokraták bérének emelésére - jelezte.

Hozzátette: nincs rendben, hogy nem adták oda a nekünk járó forrásokat, miközben pluszpénzt kérnek. "Ez fajsúlyos vita lesz és jó lenne tudni a többi párt álláspontját is erről" - tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint sok vita van az EU-ban, ami nem baj, és örülni kell annak, hogy Magyarország "az asztalnak annak az oldalán ül, ahol beleszólhat a vitákba". (MTI / Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !