Deutsch Tamás: Magyarország össztársadalmi szinten az egyik utolsó szabad tagállam az EU-ban

Nem lehetetlen a jobboldali áttörés a 2024-es európai parlamenti (EP) választáson - mondta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Tihanyban, a Tranzit fesztiválon.

A politikus az Azért a víz az úr! - Az európai közvélemény egy évvel az EP-választások előtt címmel rendezett beszélgetésen megjegyezte: korábban axiómának tartották azt is, hogy lehetetlen a brexit és Donald Trump elnökké választása. Hozzátette: az Alternative für Deutschland (AfD) akár húsz százalékos eredményt is elérhet a választáson.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a házi feladat a Fidesz számra az, hogy ötven százalék feletti eredményt érjen el, és 13 mandátumot szerezzen. "Ha több lesz, nem adjuk vissza" - mondta.

A képviselő az Európai Uniót a bolsevik rendszerhez hasonlította, amelyben a munkásosztály és a vele szövetséges parasztság volt a társadalom vezető ereje, ez az EU-ban most "a Brüsszelben tömörült, progresszív értelmiségiek".

Európai démosz egyáltalán nincs, csak nemzetállami démoszok vannak, nekik felelős demokratikus intézmények. Magyarország össztársadalmi szinten az egyik utolsó szabad tagállam az EU-ban - fogalmazott.

Beszélt a "Daniel Freund-jelenségről"; a német, zöldpárti EP-képviselőt futóbolondnak nevezte, és hozzátette: "száznál több Daniel Freund van az európai politikában".

"Az extremitás versenye van, az európai politika egy nagy Pride-felvonulás, az a lényeg, hogy minél megbotránkoztatóbb kosztümben állj fel a minél őrültebb kamionra, akkor vesznek észre" - mondta.

Kijelentette: ma az történik, hogy egy, a szuverenista és birodalmi elképzelések között a szuverenitás felé billenő Európai Tanács, egy politikailag semleges bizottság, és egy extrém módon elmebetegekből álló, a brüsszeli központot erősítő Európai Parlament működik.

Arról is beszélt, hogy "a brüsszeli bürokrácia dollárbürokrácia: jól detektálható csatornákon keresztül Európai Unión kívüli, és az unió szempontjából kártékony érdekek szolgálatban állnak".

Hidvégi Áron, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese, a beszélgetés másik résztvevője ismertette az alapítvány 2023-as, Európa projekt elnevezésű, az EU 27 tagállamában és az Egyesült Királyságban végzett közvélemény-kutatásának néhány eredményét.

Összegzése szerint az európai közvélemény a legfontosabb kérdésekben - a keresztény kultúra megőrzése, a családok védelme, az orosz-ukrán háború kérdése - "velünk ért egyet".

Közölte: a megkérdezettek 71 százaléka a háború azonnali befejezését támogatja, és az EU-ban a felmérés alapján nincs olyan ország, amely katonákat küldene Ukrajnába. Norvégia kivételével az összes országot az Oroszország elleni szankciók vesztesének tartják, az USA-t pedig nyertesének. Az Ukrajnának történő fegyverküldés kérdésében nincs európai konszenzus, 13 ország közvéleménye ellenzi azt.

Kitért arra is, hogy az EU-val kapcsolatos vélemény pozitív, de a kutatások azt mutatják, hogy az Európai Uniónak az "értékközösség a napos, a brüsszeli bürokrácia a sötét oldala". A megkérdezettek az európai intézményekről rendkívül negatív véleményt alkottak, a korrupció elleni harcot elégtelennek tartják, a brüsszeli politikai elit a legtöbb országban a többség szerint korrupt - ismertette. (MTI / Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !