Nem irgalmaztak a fiatalkorú gyilkosok, brutális kegyetlenséggel vették el az idős gátőr életét

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség súlyosabb büntetések kiszabását indítványozta azokkal a fiatalkorú elkövetőkkel szemben, akik brutális kegyetlenséggel vették el egy idős gátőr életét.

A vádlottakat a Miskolci Törvényszék társtettesként, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, valamint kifosztás és jármű önkényes elvétele bűntettében találta bűnösnek, ezért a 14 éves elkövetőt 7 év 6 hónap, 16 éves társát pedig 9 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre ítélte.

Az ítélet szerint a két fiatal 2021 nyarán többször végzett alkalmi munkát egy horgásztó mellett. A bűncselekmény napján is a tópart mellett dolgoztak, amikor a 77 éves gátőr megkérte a fiúkat, hogy segítsenek neki a feldarabolt fákat az autójába bepakolni. Miután végeztek a rakodással, az elkövetők azért, hogy „kocsikázzanak egyet”, engedély nélkül beültek a sértett autójába, amivel nem messze, egy füves-bozótos területen elakadtak. A fiúk kiszálltak az autóból és hazaindultak, ekkor találkoztak a kocsiját kereső sértettel.

A gátőr nem tudta beindítani a járművét, így visszament a tópartra, ahol közölte a fiatalokkal, hogy az autó elvételéről beszámol a főnöküknek, és értesíteni fogja a rendőrséget. A fiúk ezen felháborodtak, majd mindketten elkezdték rugdosni és puszta kézzel, illetve fadarabokkal ütni a védtelen sértettet. Miután abbahagyták a férfi bántalmazását, az vérző fejjel megpróbált elmenekülni és segítséget kérni egy arra járó autóstól. Ezt a két fiú megakadályozta azzal, hogy az autótól elhúzták a sértettet, és azt állították, hogy ittas, majd ők segítenek neki. Az autós távozása után ismét magukhoz vettek egy-egy fadarabot és addig ütötték az idős férfit, amíg az elhunyt. A fiatalkorú tettesek a holttestet a tó melletti erdős részre húzták, ahol faágakkal és levelekkel lefedték. Ezután hazamentek és a sértett autójának a kulcsát a hűtőszekrény fagyasztórészébe rejtették.

A vádlottak a bűncselekmény elkövetését beismerték. Az ítélet ellen az elkövetők és védőik a kiszabott szabadságvesztés büntetés enyhítése céljából jelentettek be fellebbezést. Az ügyészség a büntetés lényeges súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a vádhatóság fellebbezését fenntartotta. A fiatalkorú vádlottak kíméletlenül, gátlástalan brutalitással alkalmaztak értelmetlen erőszakot az idősebb férfival szemben, aki a bántalmazásra okot nem adott. A társadalom védelme ilyen elkövetőkkel szemben csak példás büntetéssel biztosítható, ezért a fellebbviteli főügyészség a vádlottak büntetésének súlyosítását indítványozta.

A másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla dönt. (Fotó: Civishír)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !