"Átvágom a torkotok...Megdöglötök!" - Bántalmazta és megzsarolta szüleit egy férfi Vas vármegyében

A Sárvári Járásbíróság a más ügyben letartóztatásban lévő vádlottat 2 rendbeli zsarolás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 3 év 6 hónap börtönre ítélte. Kötelezte továbbá 128 123 forint bűnügyi költség megfizetésére - közölte a Szombathelyi Törvényszék..

A tettleges becsületsértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntettének tényállása szerint a vádlott együtt élt szüleivel egy Vas vármegyei házban, azonban a vádlott mentális állapota és drogproblémái miatt állandóan vitába keveredett velük, amelyek odáig fajultak, hogy a vádlott 2020 májusától, pontosabban meg nem határozható időponttól kezdődően, 2021. június 10-ig, naponta többször is az emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartást tanúsított a sértettekkel szemben, őket „trógereknek, köcsögöknek, és mocskos szemétládáknak” nevezte, és naponta lökdöste őket. A vádlott 2020 decemberében, pontosabban meg nem határozható időpontban, a kezében lévő vascsővel átlyukasztotta a házban lévő konyha ajtaját, tudva azt, hogy az ajtó mögött édesanyja tartózkodik, akinek a feje mellett állt meg a vasrúd, de a vádlott ezen időszakban úgy is bántalmazta a sértettet, hogy őt késsel megkarcolta. A vádlott 2021. február 11. és 2021. június 9. között, pontosabban meg nem határozható időpontban, egy fenyőfa ággal megdobta anyja jobb bokáját, illetve egy lapáttal fejbe ütötte apját. A vádlott ebben az időszakban úgy is bántalmazta anyját, hogy veszekedés közben megragadta a nyakát. A vádlott 2021. június 10. körül, pontosabban meg nem határozható időpontban, amikör őt az édesapja személygépkocsival az egyik barátjához vitte, Hegyfalu környékén őrjöngeni kezdett, majd miután a sértett leállt a gépkocsival, és próbálta lenyugtatni a vádlottat, a vádlott mindkét kezével elkezdte feszegetni a sértett jobb hüvelykujját.

A zsarolás tényállása szerint a vádlott 2021. augusztus 17-én – már a jelen eljárásban elrendelt távoltartás hatálya alatt – megjelent a Vas vármegyei házánál, és el kezdte fenyegetni az otthon tartózkodó anyját azzal, hogy „átvágja a torkukat”, és agyonüti őket, „rájuk gyújtja a házat”, illetve azzal, hogy „megdöglenek”. A vádlott mindeközben, azért, hogy jogtalan haszonra tegyen szert, megfenyegette anyját, és rajta keresztül a távollévő apját azzal, hogy ha nem fizetik meg helyette a rá kiszabott bírságokat, akkor ráfaragnak, és ha emiatt börtönbe kerül, akkor, ha kijön, „megdöglenek, teljesen végük lesz”. A vádlott ezt követően még további három napon át megjelent a sértetteknél, megszegve ezzel a távoltartás szabályait, és a fenti, jogtalan haszonszerzési célzatú fenyegetéseit minden nap megismételte anyjának, illetve rajta keresztül apjának. A vádlott anyjában, és a későbbiek során a sértettől a vádlott kijelentéseit megtudó apjában a vádlott kijelentései – a vádlott korábbi magatartása miatt – komoly félelmet keltettek, azonban a vádlott követelésének nem tettek eleget, a vádlott cselekménye kísérleti szakban rekedt.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és a védő három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !