Apránként lopták ki az értékes fémet a marcali üzemből

A Marcali Járási Ügyészség nagyobb értékre folytatólagosan, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt gyorsított eljárásban emelt vádat két marcali férfival szemben. Az elkövetők a munkahelyükről kihozott fémhulladékot harmadik társuknak adták el, akinek pénzmosás bűntette miatt kell felelnie.

A vád lényege szerint a két férfi egy Marcaliban működő gazdasági társaság alkalmazásában állt, és a feladataik közé tartozott a gyártási tevékenységéből származó réz anyagú fémhulladékok osztályozása, mérlegelése, majd azoknak teherautóval történő visszaküldése Németországba. A vádlottak azonban megállapodtak abban, hogy egyikük a fémhulladékot kisebb mennyiségekben, de folyamatosan kihozza a cég raktárából, majd azt társa autójába rejti, aki azzal kihajt a telephelyről.

A vádlottaknak sikerült értékesítési csatornát is találniuk, ugyanis megállapodtak a harmadik társukkal abban, hogy amikor a fémhulladékból egy jelentősebb mennyiséget - jellemzően 200 kg-ot – összegyűjtöttek, akkor azt továbbértékesítési szándékkal megvásárolja tőlük annak ellenére, hogy előtte is ismert volt a dolgok bűnös eredete.

A vádlottak ennek megfelelően 2022. évben legalább tíz alkalommal loptak ki vegyes réz fémhulladékot a sértett cég üzeméből, amelyet négy alkalommal át is adtak társuknak, aki alkalmanként 160.000 forint körüli összeget fizetett nekik. A vádlottak 2022 júliusáig folytatták a bűncselekmények elkövetését, ekkor ugyanis több mint 800.000 forint értékű réz hulladékot értékesítettek orgazdájuknak, akit azonban a Marcali Rendőrkapitányság nyomozói még annak továbbértékesítése előtt elfogtak.

Az ügyészség a Marcali Járásbíróságra benyújtott vádiratában mindhárom vádlottal szemben börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre függessze fel. (Fotó: Magyarország Ügyészsége)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !