Vendetta magyar módra - Karddal és késekkel támadtak az autóban rekedt férfira Gyálon

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint nem indokolt enyhébb büntetés kiszabása azokkal a férfiakkal szemben, akik egyikük haragosukat gépkocsikkal üldözték, leszorították az úttestről, majd rátámadtak.

A Pest Vármegyei Főügyészség 2020 kora őszén emelt vádat 7 - egy rokoni körhöz tartozó - férfi ellen, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt.

A Budapest Környéki Törvényszék a családjában hangadó vádlottat és unokaöccsét társtettesként, míg a többi vádlottat bűnsegédként, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, továbbá társtettesként elkövetett rongálás bűntettében mondta ki bűnösnek. A bíróság a hangadó férfit 6 év és 6 hónap, unokaöccsét 6 év, a többi férfit 4 év, illetve 3 év szabadságvesztésre és ehhez igazodó mértékű közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Az ítéleti tényállás lényege szerint 2018. május 26-án, Gyálon a családi összejövetelről távozó férfiak gépkocsijaikkal közlekedve, menet közben felismerték a hangadó férfit haragosát. Az unokaöcs szándékosan belehajtott a sértett gépkocsijába. Az utóbbi autó lelassulva tovább tudott haladni a közúton, míg a másik futóműve kiszakadt, mozgásképtelenné vált. 

Ezt látva a hangadó férfi gépjárművel ugyancsak belehajtott a sértett autójába oldalról, ami attól egy útszéli árokba bal oldalára fordulva borult, úgy hogy abból a sértett nem tudott kijutni. Ekkor a rokonok bozótvágó késsel megtámadták a sértettet, fejét és kezét többször megszúrták, miközben közölték, hogy meg fog halni, illetve a következő áldozat a felesége lesz. A sértett a további szúrások elől a hátsó ülésre kúszott, azonban a kocsi csomagtartója felől az odalépő egyik férfi a hátsó szélvédő betörésével egy gumilövedékes pisztollyal több lövést adott le a sértett felsőtestére. Ezen közben a többi férfi a járműveikből elővett szerszámnyelekkel, botokkal, csatlakozva társaikhoz a sértett járművének karosszériáját kezdték szétverni.

A közterület rendjét súlyosan megbontó cselekményükkel az elkövetők akkor hagytak fel és menekültek el a járműveikkel a helyszínről, amikor egy közeli kocsma vendégei az utcára menve odakiabáltak nekik, hogy riasztották a rendőrséget.

A sértett fejét ért szúrás kis híján a nyelőcső és a nyaki verőér sérülését eredményezte, míg a gumilövedékek 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okoztak. A sértett gépjárműve gazdasági totálkáros lett, abban több mint 600.000 forint kár keletkezett.

Az  ítéletet az ügyész valamennyi vádlottnál tudomásul vette, míg felmentés céljából, másodlagosan enyhítés érdekében terjesztettek elő védelmi fellebbezéseket a vádlottak és védőik, amelyek elutasítását kezdeményezte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblánál.

A fellebbviteli eljárás befejezését valamennyi vádlott szabadlábon várja. (Fotó: Lakatos Péter / MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !