Tragédiába torkollott Szilveszter éjszakája

Megverték a sértettet, majd késsel fenyegetőzve követelték tőle értékeit a terheltek. Végül egy rendkívül súlyos asztalt borítottak áldozatukra a támadók, akik ellen nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az ügyészég. Nyilvános és folytatólagos tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék hirdetett ítéletet az ügyben.

Az első-, a másod-, a harmad-, és a negyedrendű vádlottak 2019. december 27-én Dunavarsányba utaztak, hogy hosszabb időt töltsenek a másodrendű vádlott édesapjánál. Szilveszterkor csatlakozott hozzájuk az ötödrendű fiatalkorú vádlott is, és az este folyamán mindannyian fogyasztottak alkoholt.

Időközben a másodrendű vádlott összeveszett az édesapjával, akivel az elsőrendű vádlott dulakodni kezdett. A konfliktus miatt a vádlottaknak távozniuk kellett a házból.

Ekkor az ötödrendű fiatalkorú vádlott azt javasolta, hogy menjenek az egyik ismerőse, a sértett házához, és onnan – akár bűncselekmény útján is – szerezzenek pénzt. 

Amikor a sértett házához értek, a vádlottak bekiabáltak neki, de mivel nem érkezett válasz, ezért az elsőrendű és a harmadrendű vádlott bemászott a kerítésen, kinyitották a nagykaput, beengedték a társaikat és mindannyian a garázsba mentek. Miután az ittas állapotban lévő sértett ezt észlelte, először beszélgetni, majd italozni kezdett a vádlottakkal. Később a házigazda összeveszett a másodrendű vádlottal, akit a társaival együtt távozásra szólított fel.

Bár az 5 fős társaság elhagyta a helyszínt, elhatározták, hogy visszatérnek, megölik a sértettet, elveszik a pénzét és külföldre mennek.

Amikor visszamentek, az elsőrendű vádlott vállal belökte a bejárati ajtót, majd megütötte az erőszakos behatolás miatt őt kérdőre vonó sértettet. Emiatt a sértett elesett, a fejét egy virágtartóba ütötte és eszméletét vesztette. Kicsivel később már minden vádlott értékek után kutatott a házban. Amikor a sértett magához tért, a harmadrendű vádlott egy késsel a sértett arcát és csípőjét is megsebesítette, majd a vádlottak kisebb megszakításokkal bántalmazni kezdték a magatehetetlen férfit, miközben azt követelték tőle: árulja el, hol van a pénze.

A sorozatos bántalmazások után az elsőrendű és a másodrendű vádlott egy több mint 50 kg-os étkezőasztalt borított a sértettre, aki később életét vesztette.

Nem sokkal éjfél után a vádlottak különböző értéktárgyakkal távoztak a házból és a vérrel szennyezett ruháikat elégették.

A sértett holttestét 2020. január 4-én találták meg.

A törvényszék a vádirati tényállás legfontosabb pontjaival egyetértve az elsőrendű, a másodrendű és a harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölés bűntettében, míg a negyedik vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért a törvényszék az elsőrendű vádlottat – többszörös visszaesőként – 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlottat 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, míg a ötödrendű vádlottat 5 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyész, az elsőrendű vádlott és védője jogorvoslatra 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, a másodrendű vádlott és védője felmentés, míg a ötödrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így a három terhelt vonatkozásában az ítélet nem jogerős.

A harmadrendű vádlott és védője tudomásul vette a bíróság döntését, így a terhelt vonatkozásában az ítélet jogerős.

Az ötödrendű vádlottat a bíróság 2023. március 22-én a társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt ellene emelt vád alól felmentette.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !