Kiszolgáltatott helyzetű embereket kényszerítettek munkára Fejér vármegyében

A Fejér Vármegyei Főügyészség többszörösen minősülő emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva, megtévesztéssel munkára kényszerítettek öt sértettet.

A nyomozás adatai szerint a a férfiak két nőt és két férfit – akik közül ketten hajléktalanok voltak – a nehéz anyagi helyzetükből fakadó kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva megtévesztéssel rábírtak arra, hogy egy nagykarácsonyi, illetve alapi ingatlanba költözzenek és munkát végezzenek. A szállásul szolgáló házban illemhely nem volt, mosási és tisztálkodási lehetőség lavórból történt, folyóvíz nem volt bevezetve. A gyanúsítottak a sértetteket minden hétköznap - időnként szombatonként is - egy másik településen lévő gyárba vitték, ahol takarító munkát kellett végezniük. A munkáért a megígért fizetés helyett két sértettnek napi 2.000 forintot adtak, amelyből saját maguknak kellett biztosítani a napi ellátásukat. A többi sértett részére a napi fizetést az elkövetők önkényesen, előzetes megállapodás nélkül fizették ki.

A gyanúsítottak a nehéz anyagi körülményeiből adódó helyzetét kihasználva egy ötödik férfit is takarító munkára szerveztek be.

A cselekmény kiemelkedő tárgyi súlya és törvényi fenyegetettsége, - amely a jelenlegi minősítés mellett öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés - megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét. Alaposan lehet tartani a bizonyítás megnehezítésének a veszélyétől is a tanúk jogellenes befolyásolása útján, továbbá a sértetti kör esetleges bővülése révén. Az egyik férfi a cselekményt erőszakos többszörös visszaesőként követte el, míg a másik büntetőeljárás hatálya alatt állt, így a bűnismétlés reális veszélye fennáll.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását, a döntés fellebbezésükre tekintettel nem végleges. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !