Felmentette a bíróság a pécsi buszbeszerzési per vádlottjait

Felmentette a Kaposvári Törvényszék a pécsi buszper néven elhíresült büntetőügy vádlottjait pénteken hozott nem jogerős határozatában.

A Pécs helyijáratú tömegközlekedését biztosító Tüke Busz Zrt. 2015-ben mintegy 3,4 milliárd forintért Hollandiából vásárolt autóbuszflottával újította meg elavult járműparkját. Miután kiderült, hogy egy közvetítő cégen keresztül 660 millió forinttal drágábban vásárolta a buszokat, mint amennyiért a Volvo hollandiai cége árulta, eljárás indult.

Az ügyészség gazdasági csalás miatt vádat emelt a Tüke akkori vezérigazgatója, a közvetítő cég tulajdonosa, valamint két közvetítő ellen.

Utóbbiak egyike még az előkészítő ülésen elismerte bűnösségét és felfüggesztett szabadságvesztést kapott, a Tüke vezetője időközben elhunyt, így a bíróság pénteken két vádlott vonatkozásában hirdetett ítéletet.

A törvényszék a felmentésüket azzal indokolta, hogy közvetítő cégre szükség volt a buszbeszerzéshez, mert a Volvo hollandiai vállalata nem akart üzletet kötni a Tükével, a társaság akkor ugyanis csődközeli helyzetben volt. A Volvo kedvezményes áron kínálta a buszokat, a Tüke a közvetítő társaságon keresztül tulajdonképpen piaci áron jutott hozzá a flottához.

Mivel a buszokat megvásárolták, üzembe helyezték és azóta is működtetik, nem bizonyosodott be, hogy a vádlottak színlelt magatartást tanúsítottak volna. Az ügyleten 20 százalékos hasznuk volt, amely nem tekinthető feltűnően értékaránytalannak.

Az ügyész a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása miatt fellebbezett a döntés ellen, így a per magasabb bírói fórum előtt folytatódik.

Ha a felmentő ítélet jogerőssé válik, a korábban elítélt közvetítő előtt megnyílhat a perújítás lehetősége. (MTI / Fotó: Sóki Tamás / MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !