Keresés ebben a blogban

Előbb meg akarta fojtani az albérlőt, majd leszúrta a saját apját

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a büntetése súlyosítását indítványozta annak a 27 éves férfinak, akit a Nyíregyházi Törvényszék emberölés bűntette, testi sértés bűntettének kísérlete, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 10 év börtönbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, valamint 2 év járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélt.

A vádlott alkoholt és bódító hatású gyógyszert fogyasztott, majd minden előzetes konfliktus nélkül megtámadta a házban albérlőként lakó, ittas állapotban lévő, alvó sértettet. A férfit a földre rántotta és fojtogatni kezdte, miközben megöléssel fenyegette. Ezt követően több alkalommal arcon ütötte a sértettet, akinek a segítségére a vádlott édesapja sietett. A férfi felszólította a fiát a bántalmazás abbahagyására, de ő az apjára támadt. Dulakodás közben a földre kerültek, a vádlott az apja mellkasára ült és először puszta kézzel, majd egy ruhafogassal több alkalommal fejen ütötte, végül a fogas fém részével fojtogatta őt. A bántalmazás közben többször kijelentette, hogy megöli az édesapját. A vádlott ezt követően a konyhába ment, ahol törni-zúzni kezdett, miközben továbbra is megöléssel fenyegette apját. A férfi, hogy a fiát megakadályozza a további rongálásban a fenyegetés ellenére a konyhába ment, ahol a vádlott egy 19 cm pengehosszúságú konyhakéssel egy alkalommal hasba szúrta az apját, majd gépjárműjével elhajtott a helyszínről. A sértett az azonnali és szakszerű orvosi ellátás ellenére a kórházban elhunyt. Az elkövetőt a rendőrség egy közeli település külterületén fogta el.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban eltérő minősítés és a kiszabott büntetés lényeges enyhítéséért fellebbeztek. Az ügyészség a vádlott terhére, a cselekmény több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérleteként való minősítés és a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be jogorvoslatot.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta. Álláspontja szerint a vádlott által elkövetett cselekmény jogi megítélése téves, ezért indítványozta, hogy az ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatva a vádlott cselekményét – a két sértettre figyelemmel – több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérletének minősítse, illetve az erőszakoskodó vádlottal szemben büntetett előéletére, az elkövetett cselekmény jellegére és módjára tekintettel tettarányos, súlyosabb büntetést szabjon ki.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !