Több mint másfél tucat autót tört fel és rongált meg egy fiatal Csepelen

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság 3 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés büntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélt egy fiatal férfit, akit többek között lopás, fogolyszökés, valamint állatkínzás bűntettével vádolt az ügyészség.

A vádirat szerint a fiatalkorú terhelt egy társával több alkalommal bement egy csepeli szerelőműhely udvarára, ahonnan különböző szerszámgépeket, akkumulátorokat, személyautókat loptak el. A vádlott továbbá 2022. április 25-én éjjel 19 autót feltört Csepelen. Némelyiket megpróbálta beindítani, azonban nem járt sikerrel. Az autókban talált értékeket eltulajdonította.

A terheltet elfogását követően 2022. április 29-én letartóztatásba helyezték egy budapesti javítóintézetben, ahonnan 2022. május 2-án engedély nélkül távozott.

Ezen felül a vádlott 2020. június 28-án Csepelen elment ahhoz a hétvégi házhoz ahol az édesanyja és más személyek laktak. Az ott tartózkodó egyik kutya megugatta őt, erre a férfi egy törött horgászbottal a kutya felé ütött, majd egy éles tárggyal több helyen megszúrta, megvágta az állatot és egy másik ott lévő kutyát is. Az állatok indokolatlan bántalmazása alkalmas volt arra, hogy maradandó egészségkárosodásukat vagy pusztulásukat okozza.

A fentieken túl a kerületi bíróság 2022. december 20-án kelt büntetővégzésével halmazati büntetésül 2 év próbaidőre felfüggesztett 1 év fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte a terheltet lopás bűntette és lopás vétsége miatt. A férfi a büntetővégzésben kiszabott büntetést nem fogadta el és tárgyalás tartását kérte. A mai előkészítő ülés megkezdésekor a vádlott a tárgyalás tartása iránti kérelmét nem tartotta fent, így a bíróság ezt a végzést jogerősítette és a jelen ügytől elkülönítette azt.

Az előkészítő ülésen a terhelt a vádiratba foglaltakkal egyezően elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a férfi nyilatkozatait elfogadta, ezért az ügyészi és védői felszólalásokat, valamint a terhelt utolsó szó jogán elhangzott beszédét követően – az ügyész indítványával egyezően – mondta ki bűnösnek a vádlottat.

A bíróság az ítélet szóbeli indokolásában rámutatott arra, hogy a fiatal eddigi cselekményei során nem számolhatott tettei súlyos következményeivel. Az általa eltulajdonított tárgyak értéke össze sem vethető azokkal az évekkel, amelyeket most elzárva kell töltenie. A bíróság reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jelen eljárás végén kiszabott büntetés kellő visszatartó erővel bír és későbbiekben a fiatal jogkövető magatartást tanúsítva hasznos tagja lesz a társadalomnak. 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője pedig enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A bíróság megszüntette a vádlott letartóztatását és a másodfokú eljárás befejezéséig elrendelte a bűnügyi felügyeletét azzal, hogy heti két alkalommal köteles a kerületi rendőrkapitányságon jelentkezni. E végzés az ügyészi fellebbezés folytán szintén nem végleges.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !