Tíz liter bort próbált erőszakkal megszerezni - ítéletet hozott a bíróság

Ítéletet hozott a Mezőkövesdi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki egy ismerősétől erőszakkal próbált 10 liter bort megszerezni.  

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2022. június 25-én a délelőtti órákban a sályi pincesoron, a saját pincéje előtt tartózkodó sértettnél flakonokban 10 liter bor volt. Az ittas állapotban arra sétáló vádlott kérte a férfit, hogy adjon számára bort, azonban a pincetulajdonos – mivel korábban sem fizetett az átadott italért – ezt elutasította. A terhelt erre válaszul megfenyegette, majd többször megkísérelte megütni, ám ittas állapota miatt nem találta el a sértettet. Miután a sértett közölte a terhelttel, hogy hívja a rendőrséget, több alkalommal fenyegetést intézett a férfihez, hogy amennyiben ezt megteszi, meg fogja bánni. A pincetulajdonosnak közben sikerült elmenekülnie a helyszínről, a vádlott pedig magához vette a hátrahagyott bort. 

A bíróság a terheltet rablás bűntettében és kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének kísérletében találta bűnösnek és halmazati büntetésül 5 év szabadságvesztésre ítélte. A büntetés kiszabásakor a vádlott javára értékelte a rablással szükségszerűen együtt járó erőszak kisebb fokát, a kár részbeni megtérülését és azt, hogy az egyik cselekmény kísérleti szakban maradt. Súlyosító körülményként esett latba a vádlott önhibából eredő ittassága, valamint az, hogy korábbi szabadságvesztés-büntetésből engedélyezett feltételes szabadság tartama alatt követte el a cselekményt. Ilyenként vette figyelembe továbbá a vagyon elleni cselekmények elszaporodottságát is. 

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben a vádlott és védője fellebbezést jelentett be. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !