Pénzbüntetésre ítéltek egy gondatlan asztalost, akinek felügyelet nélkül hagyott tanulója csonkolta több ujját

Jogerősen pénzbüntetésre ítélt a Kecskeméti Járásbíróság egy gondatlan asztalost, akinek felügyelet nélkül hagyott tanulója csonkolta több ujját a fűrészgéppel - közölte a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

Sárközy Szabolcs tájékoztatása szerint a 49 éves asztalos a szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott tanulóját 2022 áprilisában lécek méretre vágásával bízta meg, majd magára hagyta.

A bútorasztalosi tanulmányokat folytató 17 éves fiú a ráosztott munkát így önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte. Mivel a megmunkálandó faanyagot szálkásnak ítélte meg, kesztyűt vett fel, amit fűrészgép használatakor nem viselhetett volna. A munkafolyamat során az egyik léc a fűrészgépben megakadt. A tanuló azonban a fadarabot - a munkabiztonsági előírásokat megszegve - nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg. A kesztyűje azonban beakadt a fűrészgép alkatrészébe, ennek következtében a gép levágta a fiú jobb kezének kisujját és csonkolta további három ujjának első ujjperceit.

A bíróság tárgyalás kitűzése nélkül - büntetővégzéssel - 180 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a tiszakécskei asztalosra, akit foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetéssel vádolt a Kecskeméti Járási Ügyészség.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !