Gyalogos-átkelőhelyen gázolta halálra az idős nőt egy férfi Székesfehérváron

A Székesfehérvári Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki Székesfehérváron elgázolt egy idős nőt, aki életét vesztette.

A baleset helyszínén a köztemető miatt egymástól néhány méter távolságra táblával is jelzett két gyalogos-átkelőhely található, amelyek előtt az úttest mindkét oldalán autóbuszöböl van kialakítva. A vádirat szerint a gépkocsit vezető férfi a gyalogos-átkelőhelytől mintegy 100 méterre közlekedett a megengedett legnagyobb haladási sebességet túllépve, közel 65 km/óra sebességgel. Az idős nő megkezdte a zebrán való átkelést, a lassú mozgása miatt járást segítő eszköz alkalmazásával haladt. A vádlott a helyszín előtt nem az úttestet nézte, a gépkocsi rádiójával volt elfoglalva. Figyelmetlensége miatt a férfi a gyalogost nem vette észre időben, sebességét nem csökkentette, ezért az idős nőt, aki már több mint egy forgalmi sávot megtett, az átkelőn mintegy 50 km/óra sebességgel, vészfékezés mellett elütötte. Az elütést követően a gyalogos az elütéstől mintegy 13 méter távolságra állapodott meg, a jármű pedig a vészfékezést követően a saját forgalmi sávjában került véghelyzetbe.

A balesetben az idős nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Amennyiben a vádlott a gyalogos-átkelőhelyet kellő körültekintéssel és fokozott óvatossággal közelítette volna meg, még a megengedett sebességet túllépő, tényleges haladási sebességéről is megállíthatta volna a személygépkocsit.

Az ügyészség vádiratában a terhelttel szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását, továbbá közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !